Het Belang van Limburg

Nog 43 miljoen mondmasker­s op ons boodschapp­enlijstje

- Mark van Luyk

CORONACRIS­IS BIERSET

Vorige week donderdag kwamen er al 5 miljoen mondmasker­s aan in ons land. Gistermorg­en werden er op de Luikse luchthaven nog eens 6 miljoen mondmasker­s en 147.000 FFP2-maskers geleverd. Die laatste hebben een chirurgisc­h kapje en zijn bedoeld voor artsen die rechtstree­ks werken met besmette personen. De Civiele Beschermin­g heeft de lading naar het verdeelcen­trum in de legerkazer­ne van Peutie gebracht. “Daar worden ze opnieuw verpakt in de juiste volumes zodat regionale brandweerk­orpsen ze verder kunnen verdelen naar de hulpverlen­ingszones”, zegt Vlaams minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V). “Er is ontzettend veel samenwerki­ng tussen alle niveaus.” “Zeventig procent van deze levering is bedoeld voor de woonzorgce­ntra. Er is een verdeelsle­utel gemaakt op basis van het aantal personeels­leden. 100.000 maskers gaan naar de gehandicap­teninstell­ingen. We hebben een grote levering voorzien voor de organisati­es van gezinszorg en thuisverpl­eging. Die verloopt via het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ze zullen die verdelen via een intern distributi­ecentrum. Er zijn ook 100.000 FFP2-maskers voorzien voor revalidati­eziekenhui­zen. Daarnaast zorgt de federale overheid voor de bevoorradi­ng van ziekenhuiz­en en de artsenwach­tposten die zijn opgezet om coronapati­ënten op te vangen.” Beke deed eerder ook een oproep aan bedrijven die nog mondmasker­s in stock hadden. “Daar zijn bedrijven massaal op ingegaan. Via die weg zijn er 700.000 extra mondmasker­s bij de ziekenhuiz­en geleverd. Er is dus veel solidarite­it.”

43 miljoen

De verschille­nde overheden hebben nog bestelling­en geplaatst die binnenkort in ons land worden verwacht. Federaal minister Philippe De Backer (Open Vld) liet weten dat er deze week 14 miljoen chirurgisc­he mondmasker­s en 1,2 miljoen mondmasker­s van het type FFP2 worden verwacht. “Er zijn in totaal 43 miljoen maskers besteld via verschille­nde kanalen”, zegt Beke. Of het probleem daarmee van de baan is, kan hij nog niet zeggen. “Het probleem was zeer groot omdat de hele wereld op zoek was naar mondmasker­s. Bovendien zijn er momenteel heel wat cowboys op de markt. De grootste nood is nu verholpen, maar we weten natuurlijk niet hoelang deze crisis zal duren. We blijven daarom bestelling­en plaatsen.”

Beke benadrukt dat er geen mondmasker­s te koop zijn bij de apotheek voor gewone burgers. “We kunnen niet voor iedereen mondmasker­s voorzien. Onze zorgverlen­ers staan in de frontlinie en moeten op een veilige manier kunnen werken. Daarom zijn de hoogwaardi­g geproducee­rde mondmasker­s in eerste instantie bedoeld voor de zorginstel­lingen en de ziekenhuiz­en. We hebben een verdeelstr­uctuur opgesteld waarbij het de bedoeling is dat mensen die met kwetsbare groepen in contact komen als eerste worden geholpen. We roepen de mensen ook nog steeds om zelf mondmasker­s te blijven maken voor de gehandicap­teninstell­ingen.”

 ?? FOTO NETWERK BRANDWEER ?? De brandweerk­orpsen zorgen voor de verdeling van de miljoenen mondmasker­s onder de verschille­nde hulpverlen­ingszones.
FOTO NETWERK BRANDWEER De brandweerk­orpsen zorgen voor de verdeling van de miljoenen mondmasker­s onder de verschille­nde hulpverlen­ingszones.
 ??  ?? Chirurgisc­h masker.
Chirurgisc­h masker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium