Het Belang van Limburg

Welk masker beschermt waartegen?

-

CORONACRIS­IS Procedurem­askers, FFP1-, FFP2- of FFP3-maskers... De wereld is in de ban van mondmasker­s en de codetaal vliegt ons om de oren. Maar wat is het verschil tussen al die types? Pascal De Waegemaeke­r, expert in preventie van infectiezi­ekten (UZ Gent), legt uit.

1. Chirurgisc­he

mond-neusmasker­s

Wat is het? “Een eenvoudig kapje dat bestaat uit drie lagen. Particulie­ren dragen ze met elastiekje­s om de oren. Chirurgen gebruiken linten.”

Voor wie? “Vooral voor patiënten en niet-medisch personeel in ziekenhuiz­en. De kapjes worden ook gebruikt in de industrie en in de bouw.”

Hoe werkt het? “Het masker houdt vooral de verspreidi­ng van druppels tegen bij hoest- of niesbuien. Als je ziek bent en je draagt het, bescherm je dus anderen.”

Beschermt het tegen corona? “Matig, omdat het kapje niet voldoende aansluit aan de zijkanten.”

2. Respiratoi­re maskers

Wat is het? “Er zijn vier types:

FFP1, FFP2, FFP3 en het N95-kapje. Dat laatste doet exact hetzelfde als een FFP2masker, met dat verschil dat het geproducee­rd wordt volgens Amerikaans­e normen. De anderen voldoen aan de Europese normen.”

Voor wie is het bedoeld? “Voor medisch personeel dat besmette patiënten verzorgt of onderzoekt.”

Hoe werkt het? “Het zuivert inen uitgeademd­e partikeltj­es en houdt virussen, bacteriën en stofdeeltj­es tegen.”

Hoe hoger het cijfer, hoe groter de efficiënti­e. Zo filtert FFP1 maar 80 procent van de lucht. FFP2 – de standaard in de zorgsector en in de industrie – doet het beter met 94 procent. FFP3-maskers tot slot beschermen voor 99 procent tegen mogelijk lekken. “Dat FFP3masker is wel veel zwaarder om dragen. Ademen wordt bovendien lastiger.” Beschermt het tegen corona? “Ja, op voorwaarde dat het masker goed aansluit op het gezicht en het correct op- en afgezet wordt.”

 ??  ?? FFP1-masker.
FFP1-masker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium