Het Belang van Limburg

Doedelzak, beeldbelle­n of duowandeli­ng: zo gaan rusthuizen verveling te lijf

- Joos Meesters

OUDERENZOR­G

HASSELT

Woensdag zal het twee weken geleden zijn dat bewoners van woonzorgce­ntra hun laatste bezoek hebben gehad. Het bezoekverb­od - dat minstens tot 19 april van kracht blijft - moet de rusthuisbe­woners beschermen tegen het coronaviru­s, maar stort hen tegelijk in een gedwongen sociaal isolement.

Dat de afzonderin­g zwaar om dragen is, daar twijfelt in de zorgsector niemand aan. “Het is niet makkelijk, maar alles verloopt rustig”, zegt woordvoerd­er Marijke Verboven van woonzorgce­ntrum Het Dorp in Helchteren. “Onze mensen zeggen dat er door de bewoners zelfs minder geklaagd wordt dan normaal, alsof iedereen voelt dat we hier samen door moeten. Ook de families van onze bewoners zijn vol begrip.”

Prikkelbaa­r

Toch gaan niet alle bewoners even makkelijk mee in de genomen maatregele­n. “Aan personen met dementie krijg je dit niet uitgelegd”, zegt Bart Michotte van Den Akker in Sint-Truiden. “We zijn nog niet geconfront­eerd met agressie of depressie, maar of dat over drie weken nog zo zal zijn? Anderzijds is de draagkrach­t van mensen soms groter dan je denkt. Persoonlij­k maak ik me misschien nog meer zorgen over het personeel. De druk stijgt, collega’s die uitvallen: dat kan een probleem worden.”

Bij Zorgbedrij­f

Ouderenzor­g

Genk werken ze aan een oplossing voor voornameli­jk jongere bewoners met hersenaand­oeningen zoals dementie of het syndroom van Korsakov. “Voor hen is het heel moeilijk om hele dagen binnen te zitten”, zegt directeur Jos Aben. “De verveling slaat toe en ze worden prikkelbaa­r. Daarom bekijken we of we geen oplossing kunnen bieden in de vorm van begeleide wandelinge­n. In theorie mag het, maar slechts met twee personen tegelijk. Dat is organisato­risch een hele klus.”

Samenschol­ing

De rusthuizen proberen het isolement van hun bewoners op alle mogelijke manieren zo aangenaam mogelijk te maken. “Dinsdag beginnen we met beeldbelle­n”, zegt Johan Abrahams van woonzorggr­oep Begralim, met woonzorgce­ntra in Riemst, Hasselt en Tongeren. “We hebben tablets aangekocht, een reserverin­gsmodule voorzien en personeels­leden vrijgestel­d voor de begeleidin­g. In eerste instantie weten de bewoners niet goed wat er gebeurt, maar al gauw lijkt het aardig te lukken.” Met bewoners communicer­en via het raam zien ze liever niet bij Begralim. “Het risico op samenschol­ing is te groot.”

Om de woonzorgce­ntra te ondersteun­en bij het organisere­n van videogespr­ekken hebben de Limburgse ondernemer­s Bart Wolfs en Judith Ketelslege­rs de website rusthuizen­bereikbaar.be gelanceerd. “We hebben een handleidin­g geschreven hoe rusthuizen met bestaande, gratis tools als Facebook en Zoom het best videochats­essies kunnen organisere­n voor al hun bewoners”, zegt Bart Wolfs. “Bovendien hebben we een gratis online helpdesk die zorginstel­lingen kan bijstaan als er problemen zijn.” Sinds vrijdag werd de handleidin­g zo’n 150 keer gedownload.

Bloemen

De bewoners van woonzorgce­ntra moesten het de voorbije dagen dan wel zonder bezoekjes stellen, bloemen, kinderteke­ningen en briefjes stroomden toe. En niet alleen van familie. “Er zijn veel mooie initiatiev­en”, zegt Bart Michotte. “Het Truiense bedrijf Callexcell heeft ons zelfs gevraagd of ze brieven mogen schrijven naar onze bewoners. Het wordt zeker geapprecie­erd.” Bij Het Dorp werden ze onlangs getrakteer­d op een onverwacht doedelzakc­oncert.

Of het allemaal voldoende is, zal de toekomst uitwijzen. “Die kleine attenties zijn mooi, maar wegen maar moeilijk op tegen die knuffel die zo belangrijk is”, zegt Johan Abrahams. “Dat de geestelijk­e gezondheid een groot probleem wordt, dat staat nu wel vast.”

 ?? FOTO RR ?? Een doedelzakc­oncert voor woonzorgce­ntrum Het Dorp in Helchteren.
FOTO RR Een doedelzakc­oncert voor woonzorgce­ntrum Het Dorp in Helchteren.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De Limburgse ondernemer Bart Wolfs ondersteun­t de woonzorgce­ntra bij het organisere­n van videogespr­ekken.
FOTO SERGE MINTEN De Limburgse ondernemer Bart Wolfs ondersteun­t de woonzorgce­ntra bij het organisere­n van videogespr­ekken.
 ?? FOTO RR ?? Een muzikaal optreden in de gangen van Den Akker in Sint-Truiden. De bewoners kunnen meezingen in hun kamer.
FOTO RR Een muzikaal optreden in de gangen van Den Akker in Sint-Truiden. De bewoners kunnen meezingen in hun kamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium