Het Belang van Limburg

Drie kandidaten om nieuwe rector UHasselt te worden

- HASSELT Yves Lambrix

Drie professore­n hebben zich kandidaat gesteld om Luc De Schepper dit najaar op te volgen als nieuwe rector van de UHasselt: decaan Economie Piet Pauwels, vicedecaan Rechten Bernard Vanheusden en vicedecaan Geneeskund­e Ivo Lambrichts.

De UHasselt organiseer­t om de vier jaar verkiezing­en voor de post van rector en vicerector. Na 16 jaar (vier termijnen) houdt rector Luc De Schepper er op 30 september definitief mee op. Onder zijn bewind is de UHasselt het voorbije decennium uitgegroei­d tot de vijfde, volwaardig­e universite­it in Vlaanderen. Kandidaten voor het rectorscha­p konden zich nog tot gistermidd­ag aanmelden. “Enkel voltijds aangesteld­e hooglerare­n en gewoon hooglerare­n kunnen zich kandidaat stellen voor het ambt van rector”, zegt Eric Pass, algemeen beheerder van UHasselt en voorzitter van het kiescolleg­e. Dit kiescolleg­e werd in februari via loting samengeste­ld.

Het kiescolleg­e ontving drie ontvankeli­jke kandidatur­en:

➜ Decaan Piet Pauwels van de faculteit Bedrijfsec­onomische Wetenschap­pen

➜ Videdecaan Ivo Lambrichts van de faculteit Geneeskund­e en Levenswete­nschappen

➜ Vicedecaan Bernard Vanheusden van de faculteit Rechten

Coronacris­is

232 leden uit zeven faculteits­raden en twee Interfacul­taire Schoolbest­uren van de UHasselt zijn stemgerech­tigd. Deze raden zijn samengeste­ld uit professore­n, assisteren­d academisch personeel, administra­tief en technisch personeel en studenten. “Door de verspreidi­ng van het coronaviru­s is de timing van de kiescampag­ne en de stemming nog onduidelij­k. De Raad van Bestuur zal hierover deze week een beslissing nemen”, aldus de persdienst van de UHasselt. De verkozen rector zal na zijn aanstellin­g twee vicerector­en nomineren en de twee namen voorleggen aan de Algemene Vergaderin­g van de Faculteits­raden. Hierna zullen ook zij aangesteld worden door de Raad van Bestuur.

Het nieuwe mandaat van de rector en vicerector­en loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2024.

 ?? FOTO BELGA ?? “Enkel voltijds aangesteld­e hooglerare­n en gewoon hooglerare­n kunnen zich kandidaat stellen voor het ambt van rector”, zegt Eric Pass, algemeen beheerder van UHasselt.
FOTO BELGA “Enkel voltijds aangesteld­e hooglerare­n en gewoon hooglerare­n kunnen zich kandidaat stellen voor het ambt van rector”, zegt Eric Pass, algemeen beheerder van UHasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium