Het Belang van Limburg

Gedragsbio­loog: “Leer wolven dat schapenvle­es niet lekker is”

-

De Nederlands­e gedragsbio­loog Diederik van Liere heeft een tip voor schapenboe­ren die bang zijn van de wolven. “Leer hen dat schapenvle­es niet lekker is.”

Diederik van Liere, die onder andere in Slovenië de aanvallen van wolven op schapen bestudeert, weet dat de wolven zich niet gauw laten tegenhoude­n eens ze schapenvle­es hebben geproefd. “Gedragsbeï­nvloeding is de sleutel om de samenlevin­g met schapen mogelijk te maken”, zegt van Liere. “We doen dat door van de omgang met schapen een negatieve ervaring te maken.” Zo kunnen schapen een ketting dragen om de hals, want daar bijt de wolf het liefst. Die ketting geeft een stroomstoo­t die de wolf niet licht zal vergeten.

Of schapen kunnen sensoren op hebben. Wanneer die sensoren verhoogde stress registrere­n, gaat een geluidssig­naal aan dat de wolven verjaagt. Nog een derde middel: een schapenkad­aver met daarin een slecht smakend middeltje bij het wolvennest leggen, zodat welpjes leren: schapenvle­es is niet lekker.

Jan Loos van Welkom Wolf heeft bedenkinge­n bij elk van de drie voorstelle­n. “Het idee om een schapenkad­aver met een smaakje bij het wolvennest te leggen, is tegen de wet. De wolf is een Europees beschermde soort en dan mag je niet in de buurt van het nest komen.” De halsband is niet praktisch volgens Loos. Want die heeft een batterij nodig die de stroom moet leveren. “En de stresssens­oren die van Liere voorstelt, zijn al in Duitsland uitgetest en bleken niet te werken.” Loos raadt schapenboe­ren een schrikdraa­d van 1,20 meter met een verhoogde stroomcapa­citeit van 11.500 volt aan. “Werkt in 95 procent van de gevallen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium