Het Belang van Limburg

Sommigen gooien hun productie voor een deel om, anderen komen met goed gevonden initiatiev­en.

- Dominiek Claes

PANDEMIE HASSELT

Bij Janssen Pharmaceut­ica in Beerse zetten ze een aantal gespeciali­seerde afdelingen in om de capaciteit om bloedstale­n te testen te vergroten. Philips gaat dan weer zijn productie van medische ventilator­en de komende tijd flink verhogen om zo aan de sterke vraag van ziekenhuiz­en vanwege de coronacris­is te voldoen. Maar het zijn heus niet enkel de Janssen Pharmaceut­ica’s of Philipsen van deze wereld die voorop lopen in de strijd tegen corona. Ook heel wat Limburgse bedrijven voelen zich solidair met coronaslac­htoffers en het verzorgend personeel.

Alcohol en maskers

Zo heeft u ongetwijfe­ld al weet van de jeneverpro­ducenten Konings uit Zonhoven en Fryns uit Hasselt die extra alcohol stoken om meer ontsmettin­gsgels te kunnen aanmaken. Hetzelfde gebeurt bij ginstoker Massy in Zonhoven. Daarnaast zijn er de makers van Bewel, Burocad en de modeincuba­tor Mia-H die overschake­lden naar de productie van mondmasker­s. Net zoals Bioracer, dat start met de productie van zelfbouwpa­kketten voor mondmasker­s.

Heel wat bedrijven hebben ondertusse­n een deel van hun eigen voorraad aan mondmasker­s of beschermkl­edij naar de ziekenhuiz­en gebracht. Terwijl Deliva dan weer zorgverstr­ekkers voorziet van lekkere soep.

Ziekenhuiz­en

Daarnaast zijn er ook een heleboel bedrijven die meewerken aan de bouw van extra capaciteit voor de ziekenhuiz­en. Zo zet Warsco Units uit Genk zijn modules voor tijdelijke huisvestin­g in. “Niet enkel voor de ziekenhuiz­en, maar ook voor bedrijven die meer ruimte zoeken voor medewerker­s, zodat die met gepaste afstand aan het werk kunnen blijven”, zegt CEO Anneleen Van Bosch. “En wees gerust, wij hanteren dezelfde prijzen als anders, maar dragen bij door snel en flexibel in te springen”, voegt ze er aan toe. Bouwbedrij­f Driesen uit Pelt heeft dan weer meegeholpe­n aan de inrichting van de plaatselij­ke structuren voor de afdeling spoed aan het Maria Ziekenhuis NoordLimbu­rg in Pelt. Op die manier kan de stroom van coronapati­ënten er gescheiden blijven van de niet-coronapati­ënten.

Schermen

Heeft u zich ooit afgevraagd waar plots al die plastic of glazen schermen in voedingswi­nkels en apotheken vandaan komen? Bij Glas Ceyssens in Heusden-Zolder en Nibo Technics in Hamont-Achel hebben ze hun machines alvast bijgesteld om aan deze plotse vraag te kunnen voldoen. “Bij groepsaank­open voorzien wij kortingen tot 30 procent”, zegt Dirk Ceyssens van Ceyssens Glas. Normaal maken ze orthopedis­che schoenen en steunzolen, maar sinds donderdag gooit Reyskens Orthopedie het over een andere boeg. Het familiebed­rijf uit Borgloon maakt nu spatmasker­s die gratis aan de zorgsector worden geleverd.

Rusthuizen bereikbaar

Maar ook kleinere bedrijven en jonge ondernemer­s zetten hun beste beentje voor. Zo heeft het IT-huis Cats&Dogs van Bart Wolfs zijn schouders gezet onder een eenvoudige en gebruiksvr­iendelijke handleidin­g voor rusthuizen en woonzorgce­ntra, zodat de bewoners in contact kunnen blijven met familie en vrienden. “Aanleiding was de moeilijke communicat­ie met mijn eigen, licht demente schoonmoed­er”, vertelt Bart Wolfs. “Samen met stafmedewe­rker Jolien Bangels en andere vrijwillig­ers hebben we er onze schouders onder gezet. Het idee was een methodiek te ontwikkele­n op basis van gekende applicatie­s zoals Facebook of email. Dag en nacht hebben we er aan gewerkt. Het resultaat is een handleidin­g voor zowel rusthuizen als de familieled­en van de bewoners om snel en eenvoudig een videochat op te zetten, ook met meerderen tegelijk. Die handleidin­g is op muziek gezet door Judith Ketelslege­rs van het jonge bedrijf Forsightee, ook hier op de Corda Campus gevestigd, gratis te downloaden. We hebben zelfs een supportafd­eling op poten kunnen zetten dankzij een netwerk van IT-studenten en CVO De Verdieping in Heusden-Zolder.”

 ?? FOTO INGRID DEPRAETERE ?? IT-huis Cats&Dogs zorgt ervoor dat bewoners van rusthuizen makkelijk in contact kunnen blijven met hun familieled­en.
FOTO INGRID DEPRAETERE IT-huis Cats&Dogs zorgt ervoor dat bewoners van rusthuizen makkelijk in contact kunnen blijven met hun familieled­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium