Het Belang van Limburg

Zonder koersdagen naar de Tour

-

Door een maagontste­king in de UAE Tour staat er in 2020 nog maar één koersdag op de teller van Laurens De Plus (24). Zijn kopmannen Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk moeten het zelfs met nog minder stellen. Niet ideaal in functie van de Tour, maar bij Jumbo-Visma is er geen vuiltje aan de lucht.

Honderdach­tenveertig kilometer en dan nog aan toeristent­empo op de vlakke woestijnwe­gen in de UAE Tour. Tot daar het voorlopige aantal wedstrijdk­ilometers van Laurens De Plus in 2020. Amper drie Belgen moeten het met nog minder stellen. Omdat ze nog voor het seizoen begon in de lappenmand lagen, staat er nog een nul achter de namen van Jelle Wallays, Stan Dewulf en Gerben Thijssen. Alleen rijdt het trio van Lotto Soudal straks geen Tour. De Plus, die hersteld is van zijn maagontste­king in de UAE Tour, wel. “Als het nog doorgaat tenminste.”

De Tour staat nog niet onder dezelfde druk als de Olympische Spelen. Het IOC wankelt, maar ASO geeft nog geen krimp. Vele ploegen hopen dan ook op Le Grand Départ in Nice op 27 juni als doorstart van het seizoen. De Plus: “De Tour is de enige wedstrijd waarmee onze ploeg en mijn trainer Marc Lamberts nog rekening houden. Ik hoop dat de Tour kan doorgaan, maar de twijfel groeit. Stel dat het coronaviru­s in Colombia nog wat langer zou uitdijen dan in Europa, dan kan je moeilijk tegen Egan Bernal zeggen dat hij niet mag meedoen.”

Mentaal nadeel

Ondanks de groeiende onzekerhei­d zijn ze bij Jumbo-Visma al aan de voorbereid­ing op de Tour gestart. Een voorbereid­ing zonder wedstrijde­n, ook al hebben Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk dit jaar nog niet gekoerst en De Plus ook bijna niet. “Had ik geweten dat deze situatie zich zou voordoen, dan was ik mijn seizoen vroeger gestart. Onze ploeg besliste om later aan het seizoen te beginnen omdat er door de drukke kalender in de zomer een hoge belasting op ons stond te wachten. Dat valt nu helemaal anders uit.”

De Plus ziet vooral een mentaal nadeel in het gebrek aan wedstrijdr­itme. “Als je in de aanloop naar de Tour enkele goeie wedstrijde­n hebt gereden, zorgt dat voor mentale rust. Je weet hoe je er voor staat tegenover de tegenstand­ers. Nu zullen we op voorhand in het duister tasten.”

Fysiek ziet de 24-jarige Ninovieter geen graten in het gebrek aan competitie­ritme. “Andere renners hebben misschien wedstrijdh­ardheid nodig, maar klimmers en klassement­srenners kunnen zich

perfect klaarstome­n met enkel training. Vorig jaar had ik in de aanloop naar de Tour, uitgezonde­rd het BK, ook twee maanden geen enkele wedstrijd gereden en was ik toch keigoed. Als we voor de Tour nog op hoogtestag­e kunnen, zie ik het wel goed komen.”

Geen 300 kilometer

Bij Jumbo-Visma hebben de renners die gepland staan voor de Ronde van Frankrijk, sinds enkele dagen strikte richtlijne­n gekregen over hun trainingen. “Toen ik Oliver Naesen en Laurens De Vreese toeren van driehonder­d kilometer zag fietsen, begon het bij mij ook te kriebelen, maar bij ons is het voorlopig de omgekeerde wereld: maximaal twee à drie uur fietsen per dag. Meer mag niet, om onze weerstand niet te schaden. Ondanks de korte duur zit er wel voldoende interval in om de training zo kwalitatie­f mogelijk te maken.” Sommige klimmers kunnen ook gewoon geen langere trainingen doen. “Steven Kruijswijk mag in Monaco zijn appartemen­t niet meer uit.”

Bij Jumbo-Visma willen ze kost wat het kost vermijden dat hun renners ziek worden. Naast lange trainingen is ook extreem diëten nog niet aan de orde. “Te mager staan is ook niet goed voor onze weerstand. Ik probeer ook niet te veel te verdikken, maar omdat er geen wedstrijde­n en ploegstage­s zijn, is het lastig om op gewicht te blijven. Zeker omdat onze intensitei­t en aantal uren van de trainingen voorlopig zeer beperkt zijn.” Om top te zijn in de Tour heb je meer nodig dan trainingsr­itjes van twee of drie uur. In de maand mei staat er een hoogtestag­e gepland in de Sierra Nevada. “Die stage is voorlopig niet gecanceld, maar het ziet er toch niet bijster goed uit. Ik had de komende weken ook graag al wat klimritme opgedaan, maar omdat niet-essentiële verplaatsi­ngen niet zijn toegestaan, zit zelfs trainen in de Ardennen er niet in. Zodra de situatie verbetert, zal de ploeg ons wel wegsturen naar een veilige plek, waar we bergop kunnen trainen in functie van de Tour.”

Klassement­srenners kunnen zich perfect

klaarstome­n met enkel training. Als we nog op hoogtestag­e kunne, zie ik het goed

komen.”

Laurens De Plus Jumbo-Visma

Geen illusies over Spelen

Valt op: over de Spelen van Tokio 2020 - dat andere doel van De Plus - wordt met geen woord gerept. Hij maakt zich geen illusies meer. “De Spelen zullen dit jaar niet doorgaan. In België is het probleem nog redelijk onder controle en tegen dan zal het normaal voorbij zijn, maar in de rest van de wereld zal het coronaviru­s nog langer problemen veroorzake­n. Alle artikels over de Belgische selectie voor de weg- en de tijdrit in Tokio mogen volgend jaar dus nog eens herschreve­n worden.” Voor De Plus is dat misschien niet zo slecht. “Ik zat op hete kolen, want ik heb mij nog niet kunnen bewijzen. Op basis van die 113de plaats in de eerste etappe van de UAE Tour, zullen ze mij niet selecteren. Ik hoop wel dat ze mijn Tour van vorig jaar niet vergeten zijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Laurens De Plus hoopt nog op de Tour.
FOTO BELGA Laurens De Plus hoopt nog op de Tour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium