Het Belang van Limburg

ASO denkt nog niet aan annuleren Tour, maar zal wellicht wel maatregele­n moeten nemen

-

De Tour de France gaat voorlopig nog altijd op het geplande tijdstip door, van 27 juni tot 19 juli. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien op basis van communicat­ie tussen de teams en organisato­r ASO.

Na het verplaatse­n van het EK voetbal naar 2021 en de vele twijfels omtrent de Olympische Spelen, is de Ronde van Frankrijk het derde en laatste grote sportevene­ment voor de komende zomer waarover vragen rijzen. Tot nu toe viel er vanuit de hoek van organisato­r ASO weinig te melden en ook nu is er nog geen officiële communicat­ie. Toch meent Le Parisien te weten dat de Tour zal doorgaan, weliswaar in een fel gewijzigd kleedje. ASO krijgt daarbij de steun van de Franse minister van Sport Roxana Maracinean­u. “We staan in contact met ASO en beseffen dat het van kapitaal belang is dat wedstrijde­n van deze omvang kunnen doorgaan”, zei ze maandag aan de Franse zender France Inter.

Hoe deze aangepaste Tour er zal uitzien? Volgens Le Parisien wil ASO zich spiegelen aan ParijsNice, de rittenkoer­s die begin maart nog wel werd gereden. Dat betekent: geen publiek aan start en aankomst en geen vips aan de teambussen. Alleen is de Tour zoveel groter. Daarom zou ASO ook de publicitei­tskaravaan of vipdorpen afschaffen. Enkel indien ASO bereid is die drastische maatregele­n te nemen, zal het de toestemmin­g krijgen om Frankrijk te doorkruise­n. Enkele vragen blijven onbeantwoo­rd. Wat doe je met het publiek onderweg? En vooral: hoe hou je de fans weg van de sleutelpun­ten op het parcours, meer bepaald de cruciale beklimming­en en aankomsten bergop?

De Tour start op 27 juni in Nice en eindigt op 19 juli in Parijs en loopt hoogst uitzonderl­ijk volledig over Frans grondgebie­d, wat een voordeel is voor ASO. Zo is enkel de Franse overheid betrokken partij.

 ?? FOTO AP ?? Als de Tour doorgaat, wat dan met de vele, vele toeschouwe­rs onderweg?
FOTO AP Als de Tour doorgaat, wat dan met de vele, vele toeschouwe­rs onderweg?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium