Het Belang van Limburg

Carrière ref Sempels (50) plots voorbij

- Guy Volders

Het abrupte einde aan de EuroMillio­ns League - als gevolg van de coronacris­is - betekende ook het (vervroegde) afscheid van topscheids­rechter Ludo Sempels (50). De ref zou normaal na dit seizoen stoppen op het hoogste basketbaln­iveau, maar moet dus vervroegd op ‘pensioen’.

Sempels kreeg op Facebook al tal van felicitati­es en reacties uit alle hoeken van het land. Van sympathisa­nten, collega’s, spelers, coaches... Het feit dat ook bekende namen als Lucien Vankerssch­aever en Louis Casteels die moeite namen, bewijst hoe graag Sempels gezien was in het wereldje. “Aan scheidsrec­hters die ik begeleid geef ik doorgaans twee tips mee”, legt Sempels uit. “Eén: verzorg de eerste indruk die je geeft, want die kans krijg je slechts één keer. En twee: vertrek nooit meteen na een match. Door te praten, te luisteren en te lachen groeit er wederzijds respect. Op die manier heb ik mij gedurende zeventien jaar een weg gebaand en kon ik bij alle ploegen in alle reeksen rekenen op respect.”

Je kreeg de microbe om scheidsrec­hter te worden van geen vreemden…

Sempels: “Mijn pa zaliger was inderdaad ook scheidsrec­hter. Als kind ging ik altijd met hem mee om zijn sporttas te dragen. Het hoogste niveau dat hij haalde, was de toenmalige derde nationale. Zelf begon ik in 1984 te fluiten, op hetzelfde moment als mijn broer Tony. Als onze pa - die intussen aanduider van de refs geworden was - ons samen liet fluiten, was het gegarandee­rd ambras: ofwel al in de kleedkamer ofwel waren we het oneens op het veld. We wilden allebei de beste zijn. (lacht) Intussen is de opvolging verzekerd. Gino - de zoon van mijn zus Sandy - doet het als 14-jarige prima en heeft zijn eerste seniorsmat­ch in het verschiet.”

Herinner jij je allereerst­e match nog?

“Dat was een jeugdmatch in Genk, samen met - de vorig jaar overleden - Jean Corstjens. Op het hoogste niveau debuteerde ik met de match Vilvoorde-Bergen, in 2003. Dat jaar werd trouwens ook overgescha­keld van twee scheidsrec­hters naar drie. Samen met mijn collega’s Johnny Jacobs, Samir

Krehic en Ronny Denis (momenteel hoofd van de scheidsrec­hters, nvdr) beleefde ik schitteren­de tijden. Mijn laatste match was Luik-Charleroi op 28 februari. In die partij sloot ik Khalid Boukichou uit, waardoor hij jammer genoeg de bekerfinal­e tegen de Giants miste.”

Aimabele Gjergja

Zijn er bepaalde matchen of personen je bijgebleve­n?

“De bekerfinal­e van 2013 tussen Oostende en Aalst (77-76) was onvergetel­ijk. In een nokvolle Lotto Arena met twee vurige supporters­clans werd het een thriller van jewelste met Thomas Dreesen die in de slotfase slechts 2/3 vrijworpen afwerkte - in een hoofdrol. Als persoon schat ik Dario Gjergja (bondscoach en coach van Oostende, nvdr) hoog in. Velen hebben een verkeerd beeld van hem, want hij is een heel aimabel en uiterst bekwaam iemand.”

Heb je je ooit bedreigd gevoeld?

“In de halve finale voor de beker van Limburg in Kajoba werd ik in de jaren negentig ooit aangevalle­n door een speler van STBB, wiens broer mee de tafel deed. Toen ik hem na een bepaalde fase had uitgeslote­n, weigerde hij de zaal te verlaten. Hij stapte vervolgens op mij toe en trok tot bloedens toe het fluitje van mijn nek. Ik wilde reageren, maar gelukkig is mijn vader tijdig tussenbeid­e gekomen. Daarnaast herinner ik mij een match in Beringen, waarbij een lid van de tuchtraad de tafel deed. Toen ik een fout tegen Beringen floot, wierp hij zijn balpen in mijn richting het terrein op. Met een knipoog heb ik dat zonder erg weten op te lossen.”

Wat brengt de toekomst?

“Binnen Basket Vlaanderen sta ik in voor alle soorten opleidinge­n. Het begeleiden van nieuwe refs ga ik ook blijven doen. Verder vroeg Ronny Denis me om deel uit te maken van het comité van de EuroMillio­ns League, om clinics te geven en refs op te volgen. Stil zitten kan ik echt niet. Dat er achter iedere sportman een sterke vrouw moet staan, is trouwens waar. Zonder de steun en het geduld van mijn vrouw Suzy had ik nooit zo’n carrière kunnen maken.”

 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS/PHN ??
FOTO'S JEFFREY GAENS/PHN
 ??  ?? Ludo Sempels moet vervroegd op pensioen als basketref.
Ludo Sempels moet vervroegd op pensioen als basketref.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium