Het Belang van Limburg

Vandalisme op kattenslaa­pbox

- Luk Weyens

Voor de tweede keer op een half jaar tijd is vandalisme gepleegd op de box met de slaaphokke­n voor zwerfkatte­n in de buurt van de oude kerktoren in Schulen. “Ik ben bang dat er binnenkort gif onder het eten van de dieren wordt gemengd”, zegt Gerda Gybels, een van de vrijwillig­ers die zich over de katten ontfermen.

De box aan de oude kerktoren van Schulen is in het najaar aan Herk-de-Stad geleverd in het kader van een actie van Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA). “Een slaaphok biedt plaats aan vier katten om te overnachte­n”, zegt Gerda Gybels, die zich als vrijwillig­ster om de dieren bekommert. “We geven de dieren eten en drinken. Dat gebeurt in een beurtrol van zeven personen, een voor elke dag van de week.”

Op het hok aan de oude kerktoren is nu vandalisme gepleegd. “Bovenop het dak van het slaaphok ligt een zeil van rubber. Daarin is een kruis gekerfd”, zegt Gerda. “Zo kan er water in de slaapplaat­sen van de dieren sijpelen. We bedekken de bodem van de slaapplaat­sen met stro.”

Gerda heeft de wijkagent en de dierenpoli­tie van de zone Limburg Regio Hoofdstad van de feiten op de hoogte gebracht. “Ik vrees dat het hierbij niet zal blijven”, zegt ze. “Binnenkort strooit men misschien wel gif onder het eten van de dieren. Wij proberen net goed te doen. Vroeger waren hier in de buurt klachten over katten die vuilniszak­ken open zouden bijten of krabben. Sinds we ons hier over de dieren bekommeren, horen we daar niks meer over.”

Voorzitter van de dierenwelz­ijnsraad van Herk-de-Stad, Joeri Opdebeeck, veroordeel­t het vandalisme. “De vrijwillig­ers ijveren met hun inzet net voor het beperken van de populatie wilde katten”, zegt Opdebeeck. “De dieren worden gevangen en gesterilis­eerd of gecastreer­d, zodat ze zich niet kunnen voortplant­en. Kijk maar naar de buurt van het kerkhof hier in Schulen. Daar zaten vroeger vijftien katten, nu nog amper twee of drie. Katten doden betekent net dat andere katten het territoriu­m inpalmen.”

 ?? FOTO LUK WEYENS ?? Het rubber op het dak van de box werd kapot gesneden.
FOTO LUK WEYENS Het rubber op het dak van de box werd kapot gesneden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium