Het Belang van Limburg

Demer brengt sfeer naar Kapermolen … en golfballen

Nieuwsgier­ige wandelaars hebben het vernieuwde Kapermolen­park de jongste dagen al wat verkend. Durvers kropen zelfs over het pad met keien door de vijver, maar eigenlijk is dat deel niet toegankeli­jk. Er komen extra hekken.

- Dirk Jacobs

Eén bulldozer en een man met een schop. Dat is al het personeel dat nog overblijft op de werf van het Kapermolen­park. “Een processie van Echternach, maar we geraken er wel”, houden schepen Joost Venken (RoodGroen+) en groeningen­ieur Geert Vande Kerkhof er de moed in. “Eerst hadden we het verzakte pad en dan werd het veel te nat om te planten. Nu ligt bijna de hele werf plat door het cobloemenw­eide ronavirus. En Fluvius plaatst voorlopig ook geen verlichtin­g. Plus er moeten nog zeker een tachtigtal bomen geplant worden, naast de meer dan 400 die er al zijn. Dat doet een Nederlands bedrijf. Het is dus maar de vraag wanneer die weer de grens over mogen en of dat nog in dit plantseizo­en zal lukken. Anders gebeurt de aanplant in de herfst. Wel is al duidelijk zichtbaar waar we naartoe willen. Grote open grasvlakte­n om te ravotten, te picknicken of voor evenemente­n, een waterparti­j en andere zones vol bomen en struiken.”

Een mooie speelzone ligt aan het zwembad met daarbij een grote bloemenwei­de. “We hebben de noodgedwon­gen afgemaakt met hekwerk omdat mensen er dwars door liepen. Dit wordt een heel kleurrijke weide. Nu al steken narcissen de kop op.” Het wandelpad dwars door de rivier is klaar. En de Demer heeft het al meteen ingenomen. “Er ligt inderdaad grond bovenop die de rivier eroverheen spoelde. We bekijken wat we gaan doen. Laten liggen, zo wil de natuur het, of weg borstelen, iets handiger voor rolstoelen en kinderwage­ns. Tussen de betoneleme­nten is er voldoende ruimte voor zowel het water van de Demer dat de vijver bevloeit, als voor de vissen die zo in de vijver geraken. Daar hebben ze een geweldige paaiplaats gevonden, te zien aan de scholen kleine visjes die er al rondzwemme­n.” Nog in de Demer: afgedreven afval en golfballet­jes. “Onwaarschi­jnlijk veel golfballen, echt tientallen. Binnenkort wordt een afvalvange­r geplaatst zodat het water in het park altijd proper zal zijn. De Demer, die een regenrivie­r is, laat het waternivea­u in onze vijver ook stijgen en dalen. Een enorme natuurmeer­waarde, die ons nu al het bezoek van flink wat eenden oplevert.”

Mooiste zicht

Volop te bewonderen vanop het fietspad langs de Demer: de betonnen wand met onregelmat­ig verspreide nestgaten voor de oeverzwalu­wen en hopelijk ook een ijsvogeltj­e. Achter die wand zit ook de vleermuize­nkelder. Wie straks tot bovenop de constructi­e wandelt, wat ook met de rolstoel lukt, krijgt daar een van de mooiste vergezicht­en in Hasselt cadeau. “Wanneer? Niemand weet het. In mei openen, halen we niet. Nu kunnen mensen tot bij de hekken komen piepen. Maar ze mogen er niet voorbij, daar hebben de natuur en de aannemer nog werk.”

 ?? DILLEN
FOTO SVEN ?? Durvers kropen zelfs over het pad met keien door de vijver, maar eigenlijk is dat deel niet toegankeli­jk.
DILLEN FOTO SVEN Durvers kropen zelfs over het pad met keien door de vijver, maar eigenlijk is dat deel niet toegankeli­jk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium