Het Belang van Limburg

Op berenjacht in h

-

WANDELEN Wie nog een teddybeer in huis heeft, zet die dezer dagen best achter het raam. Kinderen spotten de beren tijdens wandelinge­n met hun ouders. Het idee kwam overgewaai­d vanuit Australië en vond in geen tijd navolging in heel wat Limburgse gemeenten.

Aan de Koerselseb­aan in Heusden-Zolder ligt Het Berenhhuis. Geen betere plek om aan de berenjacht te beginnen. Aan het raam staat al vijf jaar een stel knuffelber­en. Maar ook de andere bewoners in de buurt hebben nu een beer aan het raam staan. Het idee komt uit Australië en is geïnspiree­rd door het kinderboek ‘We gaan op berenjacht’ van Michael Rosen en Helen Hoxbury. “Door een teddybeer of andere knuffel voor je raam te plaatsen, tonen we solidarite­it en geven we elkaar knuffels op afstand”, zegt initiatief­neemster Gerlinde Gilissen. “Vanaf maandag om 12 uur hopen we zo veel mogelijk beren te zien aan de ramen. Een berenwande­ling in deze moeilijke tijden moet kunnen op voorwaarde dat je voldoende afstand bewaart om de beren en jezelf niet te besmetten. Ondertusse­n hebben we al heel veel positieve reacties gehad.” Boxberghei­de in Genk is ook helemaal in de ban van de berenjacht. Niet alleen bij de kleinsten, ook hun ouders zoeken koortsig mee. Bijna overal kijkt er een Pooh of Paddington vanachter het raam de wandelaars in de ogen. Die beleven niet alleen pret bij het zien van zoveel deelnemers, maar maken er ook een sport van om beren te tellen en er meer te vinden dan hun Facebookvr­ienden.

Gedicht

Voor de ouders die het initiatief in Boxberghei­de op gang hebben getrokken, is het nochtans geen wedstrijd. “Het is iets dat ook kleinere kinderen kan bezighoude­n zonder dat ze daarmee met anderen in contact moeten komen”, zegt één van de moeders. “Voor ouders en kinderen is het niet gemakkelij­k om almaar binnen te blijven. Die afwisselin­g is nodig om het draagbaar te houden. Mijn kinderen zijn al wat groter. Maar hun beren en knuffels hebben we nog zodat we passerende kinderen een plezier kunnen doen.”

John Botterman heeft de wijk dan weer op een andere manier uitgedaagd. “Alle dagen een kort of lang gedicht posten”, zegt Botterman. “De inhoud staat vrij.”

Win een beer

Ook Jet Magazine van Mediahuis organiseer­t een berenjacht. “We willen dat iedereen deze week een beer voor het raam zet, een foto maakt en post op sociale media met de tag #jetberenja­cht”, zegt Marietje Vanderspik­ken van Jet Magazine. “Volgende week maandag wordt via een automatisc­h systeem een winnaar gekozen die dan een gepersonal­iseerde beer van de winkel Bibalou in Zonhoven krijgt. Voor meer in

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium