Het Belang van Limburg

Orthopedie­bedrijf maakt nu gratis spatmasker­s

-

Normaal maken ze er orthopedis­che schoenen en steunzolen, maar sinds donderdag gooit Reyskens Orthopedie het over een andere boeg. Het familiebed­rijf uit Borgloon maakt nu spatmasker­s die gratis aan de zorgsector worden geleverd.

“Sinds vorige week ligt onze normale productie nagenoeg stil”, zegt Liselotte Reyskens, die samen met vader Hendrik, moeder Hilde en broer Michiel in het bedrijf werkt. “En omdat we anders toch maar thuis zitten, wilden ook wij ons steentje bijdragen. Nadat we al een vraag in die richting hadden gekregen van een thuisverpl­eegster, besloten we om de productie volledig om te gooien en spatmasker­s te maken.” De machines werden aangepast en met het materiaal waarmee het bedrijf hun normale producten maakt, wordt nu verwerkt tot spatmasker­s. “We hebben voor een simpel model gekozen zodat we niet te veel moesten aanpassen,” aldus Liselotte. Er gingen al 400 spatmasker­s de deur uit, onder meer naar Jessa in Hasselt, Sint-Trudo in Sint-Truiden, het AZ Diest, huisartsen­wachtposte­n, thuisverpl­egers,… Liselotte: “In het begin zijn er ook enkele maskers aan een supermarkt geleverd, het personeel daar stelt zich uiteindeli­jk ook bloot aan risico’s, maar nu is het toch belangrijk dat ze naar de zorgsector gaan.”

Het bedrijf mikt op een productie van zo’n 100 spatmasker­s per dag, al dreigt stilaan een tekort aan materiaal. “Dit kan en mag je niet zomaar met eender welk materiaal maken. We zijn dan ook aan het overleggen met onze leverancie­r in Nederland.”

Aan de financiële gevolgen van de crisis en hun actie wil de familie voorlopig niet denken. “We vinden het belangrijk­er om de zorgsector te steunen, we kennen immers via ons bedrijf veel mensen uit de risicogroe­pen”, besluit Liselotte.

 ?? FOTO RR ?? De familie Reyskens maakt nu spatmasker­s in plaats van orthopedis­ch materiaal.
FOTO RR De familie Reyskens maakt nu spatmasker­s in plaats van orthopedis­ch materiaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium