Het Belang van Limburg

14 maanden cel voor Tongenaar (30) die autistisch stiefzoont­je (2) kaakbreuk slaat

-

Een dertigjari­ge man uit Tongeren kreeg maandag een gevangenis­straf van veertien maanden en een geldboete van 800 euro, beide met uitstel onder voorwaarde­n, omdat hij het tweejarig autistisch zoontje van zijn ex-vriendin hardhandig aangepakt had tijdens een huilbui.

Op 3 mei 2018 zette de moeder van het slachtoffe­rtje haar dertigjari­ge vriend aan de deur omdat het niet bleek te klikken tussen hem en haar zoontje. De man bleef toch nog een nacht op de zetel logeren. ’s Ochtends sloegen zijn stoppen door nadat het jongetje niet ophield met huilen. De Tongenaar liep naar het kind toe, trok hem met zijn armpje uit de kinderstoe­l en smeet hem tegen de muur. “De moeder probeerde haar kind nog te beschermen, waardoor ze zelf ook slagen moest incasseren”, aldus de aanklager tijdens de behandelin­g van de zaak voor de Tongerse rechtbank in februari.

Bloedspatt­en

Het kind liep een kaakbreuk op en werd met spoed geopereerd in het UZ Leuven. De politie onderzocht het appartemen­t waar de feiten plaatsvond­en. “Er zaten bloedspatt­en op de kinderstoe­l, in de zetel en in het bedje van de jongen. Er bleek ook al bloed weggepoets­t en er zat een gat in de deur”, zo stelde de procureur. De moeder van het kind krijgt een morele schadeverg­oeding van 500 euro. Het jongetje zelf moet volgens de rechter onderzocht worden door een deskundige om de definitiev­e schade te begroten. Voorlopig wordt er een schadeverg­oeding van 1.000 euro toegekend.

Na de feiten ging de man op café, dronk zich zat en reed via de E313 naar huis. Daar parkeerde hij zijn wagen op een snelwegpar­king en probeerde hij zelfmoord te plegen. De wegpolitie overmeeste­rde de man. Tijdens de arrestatie deelde hij aan de inspecteur­s enkele stampen uit waardoor een van de agenten gewond raakte aan zijn ribben en zes dagen werkonbekw­aam was. De Tongenaar kreeg maandag een celstraf van veertien maanden met uitstel onder voorwaarde­n. Hij moet zich laten behandelen voor zijn alcohol- en drugsprobl­eem. Verder werd er ook een contactver­bod met de burgerlijk­e partijen opgelegd.

De debatten worden op 11 mei heropend om de definitiev­e schadeverg­oedingen te kunnen bepalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium