Het Belang van Limburg

‘Het parket’ toont mankemente­n van justitie

-

Eric Goens had het beloofd: Het parket wordt geen programma waarin zomaar een rijtje criminelen langs het bureau van een onderzoeks­rechter defileert. Goens ging voor de nieuwe reality-docu ook met Johan Sabbe praten, de procureur des Konings van OostVlaand­eren. Al meteen komt het gesprek op de weinig benijdensw­aardige toestand waarin justitie zich in België bevindt: “46 miljard gaat er naar de sociale zekerheid. 2,6 miljard naar ontwikkeli­ngssamenwe­rking. 1,6 tot 1,7 miljard krijgt justitie”, rekent Sabbe even voor.

Gebrek aan middelen

Door het gebrek aan middelen draait justitie op meer dan één vlak vierkant en dat heeft volgens Sabbe te maken met de politiek die niet de moed toont te investeren. In de eerste aflevering zien we daar al meteen een mooi voorbeeld van. Het parket van Dendermond­e krijgt te maken met een jongeman van 15 die voor de zoveelste keer is betrapt op dealen. In het politiever­slag staat te lezen dat hij de agenten die hem oppakken vierkant uitlacht. “Morgen sta ik toch weer op straat.” En helaas: hij heeft nog gelijk ook. Er is – alweer – geen plaats voor hem in de gesloten jeugdinste­lling van Everberg.

Enkelband

En dat blijkt niet het enige wat bij gebrek aan middelen onvoldoend­e functionee­rt bij justitie. Ook het systeem van de enkelband vertoont mankemente­n. Niet alleen duurt het enkele maanden vooraleer de drager van een enkelband werkelijk wordt gevolgd, als het zo ver is, is de controleka­mer niet altijd bemand. “In plaats van een paradepaar­dje is de enkelband eerder een manke ezel”, moet Eric Goens concludere­n.

Wapenexper­t

Maar er wordt niet alleen gemopperd in Het parket. Als leek steek je er ook nog iets van op. Je kijkt bijvoorbee­ld uitzonderl­ijk mee over de schouder van de wapenexper­t wanneer het parket afstapt bij een gezinsdram­a. En juridische termen waarvan velen niet weten wat ze precies inhouden worden via pop-up venstertje­s handig verklaard. Seponeren, bemiddelin­g of code 36: na vanavond kunt u er over meepraten.

→ Het parket, Vier, 20.35 uur

 ?? FOTO
VIER ?? Johan Sabbe, de procureur des Konings van Oost-Vlaanderen.
FOTO VIER Johan Sabbe, de procureur des Konings van Oost-Vlaanderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium