Het Belang van Limburg

Hogeschole­n willen eerste zittijd verlengen tot augustus

-

EXAMENS HASSELT De Vlaamse hogeschole­n zitten deze week samen om adviezen op te stellen voor de overheid over het verdere verloop van het academieja­ar. Eén van de meest concrete ideeën die op tafel liggen is het verlengen van de eerste zittijd tot augustus.

Nog voor de overheid aankondigd­e dat de lessen in scholen opgeschort werden omwille van het coronaviru­s, maakten de hogeschole­n als eerste de overstap naar afstandson­derwijs. “En dat werkt goed”, zegt

Heidi Croes, directeur Onderwijs en Studentenb­eleid bij hogeschool PXL. “Uit bevraginge­n bij docenten en studenten blijkt dat iedereen heel tevreden is met hoe alles nu verloopt. Ook heel wat praktijkva­kken verlopen online.” Al is afstandson­derwijs niet altijd voor alle opleidings­onderdelen mogelijk. “Denk bijvoorbee­ld aan stages in de gezondheid­ssector of in het onderwijs”, zegt

Croes. “We proberen voorlopig creatief te zijn met vervangopd­rachten, zodat competenti­es op een andere manier kunnen aangetoond worden. Maar het moeilijke is dat niemand weet hoelang de maatregele­n nog zullen aanhouden.”

Overmachts­decreet

De Vlaamse Hogeschole­nraad (VLOHRA) heeft daarom beslist om deze week nog samen te zitten om suggesties voor de overheid te formuleren. “De bedoeling is om tot een soort overmachts­decreet te komen, waarin oplossinge­n bedacht worden om aan deze situatie tegemoet te komen”, zegt Croes. Een idee dat door verschille­nde hogeschole­n gedragen wordt, is om de eerste zittijd open te houden tot in augustus. “De eerste zittijd zou dan nog altijd aanvangen in juni, maar opleidings­onderdelen die dan nog niet afgelegd kunnen worden, zouden uitgesteld kunnen worden naar augustus”, zegt Croes. “Zo is er in juli nog tijd om bijvoorbee­ld stages in te halen. De eerste zittijd zal dan vervolgens meteen overgaan naar de tweede zittijd.” “Het zijn ideeën die nog niet vastliggen en waar we de komende tijd over in gesprek zullen gaan”, zegt Croes. “Veel zal afhangen van wanneer we terug met de lessen mogen starten. Hoe dan ook zal er veel maatwerk nodig zijn. Studenten gaan in verschille­nde situaties zitten. En wat voor de ene student werkt, werkt daarom niet voor de andere.”

 ?? SVEN DILLEN
FOTO ?? De eerste zittijd zou volgens het voorstel nog altijd aanvangen in juni, maar opleidings­onderdelen die dan nog niet afgelegd kunnen worden, zouden uitgesteld kunnen worden naar augustus.
SVEN DILLEN FOTO De eerste zittijd zou volgens het voorstel nog altijd aanvangen in juni, maar opleidings­onderdelen die dan nog niet afgelegd kunnen worden, zouden uitgesteld kunnen worden naar augustus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium