Het Belang van Limburg

Lek Albertkana­al vertraagt ontwikkeli­ng Ford-terrein

- Guy Thuwis

De Ford-terreinen in Genk worden geplaagd door kwelwater uit het Albertkana­al. De Vlaamse Waterweg wil er een nieuwe drainage aanleggen, maar de provincie en stad Genk vrezen vervuiling van de Kaatsbeek. “Waarom het kanaal niet waterdicht maken?”, vraagt de provincie zich af.

De 130 hectare grote Ford-terreinen zijn voor een deel waterziek en moeten droog gepompt en gedraineer­d worden om de nieuwe logistieke ontwikkeli­ng mogelijk te maken. De Vlaamse Waterweg heeft voor de bemaling en drainage een ontheffing van de MER-plicht gevraagd zodat de procedure sneller zou verlopen. Maar de MER-afdeling van het departemen­t Omgeving van de Vlaamse overheid heeft die ontheffing nu geweigerd omdat negatieve milieueffe­cten niet uitgeslote­n zijn. Men vreest vooral verdere vervuiling en overbelast­ing van de Kaatsbeek.

Grondwater

De Ford-site is verdeeld in drie zones en de ontheffing­saanvraag slaat op zone A, waar de openbare voorzienin­gen als parking, wegenis en riolering komen, en de logistieke zone C, waar H.Essers actief is en Haven Genk een regionaal overslagst­ation gaat uitbaten. In zone A is een nieuwe riolering nodig waarvoor tijdelijk bemalen moet worden. In zone C moet aan het overslagst­ation een nieuw drainagesy­steem komen omdat het gebied zo’n één tot zeven meter onder het normale waterpeil van het kanaal ligt. Ook het grondwater komt soms boven het maaiveld te staan, een probleem dat ondanks drainage en pompen, al opdook toen Ford nog open was. Daarom is beslist een volledig nieuw drainage- en riolerings­systeem aan te leggen. De totale lengte van het bemalings- en drainagesy­steem bedraagt liefst 22,5 km. Het bemalingsw­ater wordt via de regenwater­afvoer in de Kaatsbeek geloosd. Omdat het om grote debieten gaat, is dit MER-plichtig.

Waterkwali­teit

Van de adviesinst­anties hebben vooral de stad Genk en provincie Limburg opmerkinge­n en vragen over de bemaling en drainage. Zowel de stad Genk als de provincie Limburg gaven een ongunstig advies. Zo hebben beide besturen vragen over de kwaliteit van het bemalingsw­ater omdat een deel van de terreinen nog niet gesaneerd is.

Ook de kwaliteit van het drainagewa­ter dat in de Kaatsbeek wordt geloosd, baart stad en provincie zorgen. “Rekening houdende met het feit dat het debiet van de geplande drainage vijf keer groter is dan het huidige debiet en vier keer groter dan het debiet ten tijde van Ford, kan zonder verdere onderbouwi­ng niet aangenomen worden dat het toenemende debiet slechts een beperkt effect zal hebben op het aandeel fosfaat in de Kaatsbeek”, aldus de stad Genk.

Stad en provincie stellen ook vragen over de omvang van de drainage, die nergens gemotiveer­d is. Er wordt zelfs gevreesd voor overstromi­ngen van de Kaatsbeek ter hoogte van de universita­ire campus in Diepenbeek. Nog volgens de stad Genk kan het drainagewa­ter best rechtstree­ks in het kanaal geloosd worden omdat het bijna uitsluiten­d uit kanaalwate­r bestaat. Volgens de provincie is het zelfs niet duidelijk of het om kanaalwate­r dan wel grondwater gaat. De provincie vraagt zich ook af waarom geen alternatie­ven onderzocht zijn zoals ophoging van de terreinen, bouwen op palen of het waterdicht maken van het kanaal.

De Vlaamse Waterweg geeft voorlopig geen reactie.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De Ford-terreinen zijn waterziek omdat ze lager dan het Albertkana­al liggen. De Vlaamse Waterweg wil draineren richting Kaatsbeek, maar moet eerst de milieueffe­cten onderzoeke­n.
FOTO LUC DAELEMANS De Ford-terreinen zijn waterziek omdat ze lager dan het Albertkana­al liggen. De Vlaamse Waterweg wil draineren richting Kaatsbeek, maar moet eerst de milieueffe­cten onderzoeke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium