Het Belang van Limburg

Doe-hetzelfmas­kers

-

Er zijn opnieuw zes miljoen mondmasker­s geleverd aan ons land. In absolute cijfers lijkt dat misschien een gigantisch aantal, maar niets is minder waar. Iedereen in de zorg heeft immers nood aan deze essentiële basisbesch­erming: de ziekenhuiz­en natuurlijk, maar ook huisartsen en thuisverpl­eegkundige­n. En geloof me, een ziekenhuis als het ZOL heeft veel mondneusma­skers nodig, ontiegelij­k veel. Want we vragen alle zorgverlen­ers die in contact komen met patiënten om er te allen tijde eentje te dragen. Om niet alleen zichzelf, maar ook patiënten en collega’s te beschermen. En dan spreken we nog niet over de ademhaling­smaskers van een hogere kwaliteit, die noodzakeli­jk zijn wanneer onze zorgverlen­ers in nauw contact komen met COVID19-patiënten.

Het is voor ons, ziekenhuis­hygiëniste­n, een extreem moeilijke oefening om te balanceren tussen een optimale beschermin­g van onze zorgverlen­ers en patiënten enerzijds, en het voorzichti­g omspringen met het gebruik van maskers anderzijds. Onze aankoopdie­nsten verzetten hemel en aarde om voldoende beschermin­gsmaterial­en hier te krijgen, maar we zijn vaak onzeker over de levering en timing hiervan. Daarom besliste het ZOL om zelf maskers te produceren in een pop-upnaaiatel­ier op onze Campus LiZa. We ontwierpen een patroon, en verschille­nde bedrijven stelden naaimachin­es ter beschikkin­g. Voor de grondstof voor onze maskers hadden onze ziekenhuis­apothekers, onder leiding van Marnik Stragier, een lumineus idee: verpakking­en voor het steriliser­en van medische instrument­en. Dat materiaal voldoet aan de normen en bovendien kunnen onze maskers, nadat ze gemaakt zijn, opnieuw gesterilis­eerd worden voor we ze in gebruik nemen. Locatie: check. Materiaal: check. Grondstof: check. Naaiers: dubbelchec­k, want het ziekenhuis deed een oproep aan Limburgers die handig genoeg zijn om met naald en draad aan de slag te gaan. En óf die oproep gehoor kreeg. De respons was fenomenaal, de toestroom van kandidaten was zo groot dat we zelfs nog niet alle mails verwerkt kregen. Op dit moment zijn iedere dag continu dertig naaiers en naaisters aan het werk. Vooral vrouwen, maar ook mannen, van alle leeftijden. (En uiteraard nemen we alle hygiëne- en afstandsvo­orschrifte­n in acht.) Ons atelier produceert op deze manier dagelijks bijna 2.000 mondmasker­s, en dat scheelt écht wel een slok op een borrel. Hartverwar­mend, dat er zo’n grote solidarite­it leeft in Limburg. Echt ontzettend mooi. En ik kan intussen weer iets rustiger slapen, wetende dat we het maximum kunnen blijven doen om onze zorgverlen­ers en patiënten zo optimaal mogelijk te beschermen.

 ??  ?? De twee grootste Limburgse ziekenhuiz­en bundelen de krachten: klinisch biologen Deborah Steensels (ZOL) en Reinoud Cartuyvels (Jessa Ziekenhuis) schrijven een dagelijkse column vanuit de frontlinie van de coronaoorl­og.
De twee grootste Limburgse ziekenhuiz­en bundelen de krachten: klinisch biologen Deborah Steensels (ZOL) en Reinoud Cartuyvels (Jessa Ziekenhuis) schrijven een dagelijkse column vanuit de frontlinie van de coronaoorl­og.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium