Het Belang van Limburg

Knip die maand weg

-

Hoe zou het met de Limburgse voorraadka­sten gesteld zijn? Hoe lang moeten sommigen op de pot zitten om al die toiletroll­en op te gebruiken? En hoeveel spaghetti kan iemand verdragen, voor het aan hun oren uitkomt? Wij worden vandaag overspoeld door beelden van solidarite­it, die ons het verhaal van de warme Vlaming vertellen. Maar de lege rekken vertellen ons een ander verhaal. En de pseudolock­down is nog maar een week oud.

Dankzij de draconisch­e maatregele­n is de groep die vandaag met de ziekte geconfront­eerd wordt nog beperkt. De economisch­e coronacris­is hierna zal echter in iedere huiskamer voelbaar zijn. Werknemers die vandaag economisch werkloos zijn, ervaren nu al wat het is om het met een stuk minder te doen. En intussen begint de angst te knagen of het nog moeilijker zal worden, en of men zijn job zal behouden.

Wie snel besefte wat er op het spel stond waren de zelfstandi­gen en bedrijfsle­iders. De pleister van 4.000 euro, die de overheid presenteer­de als compensati­e voor wie moest sluiten, volstaat voor de meesten niet eens om de huur te betalen. De facturen blijven komen, voorraden blijven staan of worden waardeloos, en klanten schrappen bestelling­en omdat ze zelf in onzekerhei­d zitten. Als het virus onze economie in die mate blijft aantasten, zullen na corona heus niet enkel de zelfstandi­gen en ondernemer­s het voelen. Pensioenfo­ndsen zullen wankelen omdat ze zware verliezen torsen op hun belegginge­n. En nu de reserves onder druk komen zullen banken minder snel geneigd zijn om nieuwe kredieten te verschaffe­n. Daarboveno­p zullen de belastingi­nkomsten dalen. En het zijn die belastingi­nkomsten die ook gebruikt worden om beademings­toestellen en bedden op intensieve zorg te betalen. Dit is een economisch domino-effect, en de enige die de vallende stenen kan stoppen is de overheid, net zoals tijdens de bankencris­is.

De regeringen van ons land willen terecht de grote middelen inzetten. Nu voldoende geld in de economie pompen, om te vermijden dat de toekomstfa­ctuur nog hoger uitvalt. De ervaring leert dat die maatregele­n niet te ingewikkel­d of voorwaarde­lijk mogen zijn. Wat niet werkt voor de ongeschool­de arbeider en de zelfstandi­ge, zal ook niet voor het land werken. Zou het niet mooi zijn als wij de coronaperi­ode gewoon uit het jaar konden knippen: een maand waarin de afbetaling­en verschuive­n, waarin ieders loon gegarandee­rd wordt en verliezen van die maand gecompense­erd. Zie het als een investerin­g om van de coronacris­is een korte economisch­e winterslaa­p te maken, waar we versterkt uit kunnen ontwaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium