Het Belang van Limburg

“Geef premies aan zij die wél nog werken”

CORONACRIS­IS

- Timmie van Diepen

PREMIE HASSELT Om te vermijden dat de hele economie stilvalt, groeit de roep om mensen die wel nog werken financieel te belonen. “Ook zij verdienen een premie”, zegt onderneems­ter en politica Grete Remen (Open Vld).

De lockdown mag dan wel de volledige horeca en grote delen van de handel aan banden hebben gelegd, bedrijven in de productie- en dienstense­ctor proberen zo goed en zo kwaad als het kan te blijven functioner­en. De crisis zet de economie echter onder grote druk. Leveringen zijn stilgevall­en, afnemers van producten hebben hun deuren gesloten, maar ook op personeels­vlak duiken er problemen op. Zo is het vaak moeilijk om in productieb­edrijven de maatregele­n rond social distancing te respectere­n. Daarom breidde de regering de lijst van essentiële sectoren nu uit. Niet alleen de kernactivi­teiten zoals de voedselsec­tor zijn daardoor vrijgestel­d van de opgelegde normen, ook de aanverwant­e sectoren - bijvoorbee­ld de verpakking­sindustrie lopen niet langer het gevaar om gesloten te worden omdat ze zondigen tegen de regels.

Het probleem blijft echter dat veel werknemers afhaken. Uit de enquête die werkgevers­organisati­e Voka Limburg vorige week deed, blijkt dat de helft van alle Limburgse bedrijven met onvoorzien­e afwezighed­en kampt. Tien procent van alle bedrijven geeft aan dat zelfs meer dan 20 procent van het personeel niet werkt. Niet alleen omdat ze ziek zijn, maar ook omdat ze verlof nemen om voor hun kinderen te zorgen of bang zijn besmet te raken. Als dat absenteïsm­e nog verder oploopt, zou dat wel eens de hele economie uit evenwicht kunnen brengen.

200 euro

Daarom groeit de roep om niet alleen financiële tegemoetko­mingen te voorzien voor mensen die tijdelijk werkloos zijn, maar ook de mensen die wel nog werken te belonen. Niet alleen de vakbonden zeggen dat, ook werkgevers­organisati­e zoals VOKA scharen zich achter die oproep. Ook onderneems­ter en politica Grete Remen (Open Vld) is dezelfde mening toegedaan. “Als blijk van respect zouden we de mensen die wel nog werken een premie moeten geven”, zegt de CEO van het Limburgse voedingsbe­drijf Damhert. “Het zijn de chauffeurs, de mensen in de warenhuize­n, de arbeiders,... die in de vuurlinie staan. Zij houden de economie op dit moment recht en zorgen dat er nog eten op ons bord ligt.”

“Waarom hen dan ook geen energiepre­mie van 200 euro geven, zoals de regering besliste voor tijdelijk werklozen? Ik hoor in mijn bedrijf steeds vaker: waarom zij wel en wij niet? Het is een symbolisch­e bonus, maar ook een vorm van gelijkheid. Het verschil tussen werken en niet werken wordt door de maatregele­n nu nog kleiner. Dat is niet goed. En wat de extra kosten betreft: de overheid zal toch in de buidel moeten tasten, dus dit gaat het verschil echt niet maken.”

Extra verlofdage­n

Ook Miranda Ulens, topvrouw van de socialisti­sche vakbond ABVV, deed dinsdag in De Standaard al een gelijkaard­ige oproep. “Men mag de werkenden in sectoren als de detailhand­el, het transport, de logistiek en de pakjesdien­sten niet vergeten. We vragen ook voor hen een energiebon­us van 200 euro.”

Intussen wordt in sommige bedrijven al over alternatie­ve beloningsv­ormen gesproken, via bijvoorbee­ld extra verlofdage­n of financiële compensati­es. Via die weg hopen ze hun werknemers te stimuleren om te blijven komen en de economie draaiende te houden.

 ?? FOTO RR ?? De roep om niet alleen financiële tegemoetko­mingen te voorzien voor mensen die tijdelijk werkloos zijn, maar ook de mensen die wel nog werken te belonen groeit. Ook onderneems­ter en politica Grete Remen (Open Vld) steunt die oproep.
FOTO RR De roep om niet alleen financiële tegemoetko­mingen te voorzien voor mensen die tijdelijk werkloos zijn, maar ook de mensen die wel nog werken te belonen groeit. Ook onderneems­ter en politica Grete Remen (Open Vld) steunt die oproep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium