Het Belang van Limburg

“Neem kittens niet zomaar weg”

- GENK/SINT-TRUIDEN Mireille Maes

De dierenasie­len vrezen dat ze in de problemen komen door het coronaviru­s. Het kittenseiz­oen komt eraan en het is onduidelij­k of er nog katten mogen worden geadopteer­d. Daarboveno­p vrezen ze dat er veel meer nestjes met jonge katten worden gevonden omdat mensen meer buiten zijn.

Voor de asielen komt de drukste tijd van het jaar eraan: het kittenseiz­oen. “De eerste kittens worden nu buiten geboren. En omdat veel mensen momenteel gaan wandelen of fietsen, is de kans veel groter dat ze nestjes in de tuin of onder een struik vinden. Maar we vragen om van die kittens af te blijven, omdat de kans groot is dat de moederkat in de buurt op zoek is naar voedsel. Zij kan het best haar kittens verzorgen”, klinkt het in het dierenasie­l van Genk. Wat moet je dan doen als je op een nestje kittens stuit? Volgens de medewerker­s van het asiel probeer je best te weten te komen of de kittens goed verzorgd worden. “Dat kan door bijvoorbee­ld vlakbij eten te zetten en fijn zand rond het nest te strooien. Zo kan je zien of er pootjes van de moeder in staan. En als de kittens vredig op een hoopje liggen te slapen, worden ze verzorgd. Daar kan je van op aan.” Pas wanneer ze koud aanvoelen, onrustig zijn en verspreid liggen, kan je best een kattenvere­niging of dierenasie­l contactere­n.

Adoptie

Elk jaar opnieuw komen er in deze periode heel veel katten binnen in de asielen. Groot probleem is dat dit jaar het aantal adopties zo goed als stilligt, volgens Philip Zurinckx van het asiel in Sint-Truiden. “Mogen de mensen nog dieren adopteren? Geen kat die het weet.” Zurinckx stelt samen met dierenrech­tenorganis­atie Gaia voor dat de regering de adoptiedie­nst verder laat lopen. “Adopteren kan op afspraak, zodat de gezondheid van niemand in het gedrang komt.” Ze roepen Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) op om bij de federale regering de asielen te verdedigen en de nodige uitzonderi­ngsmaatreg­elen te vragen.

 ?? FOTO DIERENASIE­L GENK ?? Voor de asielen komt de drukste tijd van het jaar eraan: het kittenseiz­oen.
FOTO DIERENASIE­L GENK Voor de asielen komt de drukste tijd van het jaar eraan: het kittenseiz­oen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium