Het Belang van Limburg

Lockdown verlengd met minstens twee weken

De Nationale Veiligheid­sraad heeft alle maatregele­n om de coronacris­is tegen te gaan, tot 19 april verlengd. Overtreder­s wacht een onmiddelli­jke inning.

- Yves Lambrix

De Nationale Veiligheid­sraad heeft gisteravon­d beslist dat de maatregele­n om de verspreidi­ng van het nieuwe coronaviru­s tegen te gaan, tot en met zondag 19 april worden verlengd. Als de toestand dan niet is verbeterd, volgt een nieuwe verlenging tot 3 mei. Alle maatregele­n blijven dus gelden: winkels (behalve voedingsza­ken en apotheken) en horecazake­n blijven dicht, het samenschol­ingsverbod blijft van kracht.

Premier Sophie Wilmès benadrukt dat enkel noodzakeli­jke verplaatsi­ngen (naar werk, voedingswi­nkel, dokter of apotheker) zijn toegestaan. Mensen worden nog altijd aangeraden om te bewegen, maar het is niet de bedoeling om urenlang in de parken te zitten of een dagje naar de Ardennen of de kust te trekken. De premier wil op korte termijn dat overtreder­s hun boete ter plaatse cash/elektronis­ch betalen. “Het is nog veel te vroeg om te zeggen dat de epidemie onder controle is. Onze inspanning­en zijn nog maar begonnen. Ze nu al verslappen, zou zware gevolgen hebben”, aldus de premier.

De Nationale Veiligheid­sraad heeft de maatregele­n in de strijd tegen het coronaviru­s vrijdagavo­nd met twee weken verlengd, tot het einde van de paasvakant­ie op 19 april. Ze worden evenwel niet verstrengd.

“Ik vraag iedereen zoveel mogelijk thuis te blijven”, zo begon premier Sophie Wilmès (MR) vrijdagavo­nd nadat de Nationale Veiligheid­sraad vijf uur lang had vergaderd over een mogelijke verstrengi­ng van de maatregele­n tegen de coronacris­is. “En ik wil nogmaals het zorgperson­eel uitdrukkel­ijk bedanken voor al het harde werk. Ook een woord van dank aan zij die dit land draaiende houden: buschauffe­urs, politiemen­sen, uitbaters en werknemers van voedingswi­nkels, en beveiligin­gspersonee­l.”

Volgens Wilmès zijn de wetenschap­pers zeer duidelijk: de epidemie is nog niet onder controle. “De inspanning is pas begonnen. Als we nu verslappen, kunnen de gevolgen zeer zwaar zijn.” Daarom is het volgende beslist:

1. Maatregele­n verlengd tot 19 april De reeds geldende maatregele­n worden met twee weken verlengd, tot en met 19 april, het einde van de paasvakant­ie. Als de toestand dan niet is verbeterd – en er geen daling is van het aantal ziekenhuis­opnames – is een nieuwe ver

lenging tot 3 mei mogelijk, wellicht zelfs wenselijk.

2. Activiteit­en in buitenluch­t Intussen moeten we blijven bewegen. We mogen dus even gaan wandelen of joggen. “Maar na het bewegen in de parken blijven rondhangen, hoort daar niet bij. Net zozeer is een dagje naar de Ardennen of de kust gaan, uit den boze”, aldus de premier. Nieuwe richtlijne­n over hoever je nu wel of niet mag fietsen - de 1 kilometerr­egel in Frankrijk - komen er niet.

3. Onmiddelli­jk boetes

“Spijtig genoeg hebben enkele mensen nog altijd niet begrepen in welke situatie wij ons bevinden”, aldus Wilmès. “Zij zetten onze volksgezon­dheid op het spel met lockdownpa­rty’s. Overtredin­gen op de genomen maatregele­n zullen worden bestraft met onmiddelli­jke inningen.” 4. Zoveel mogelijk aan het werk Bedrijven kunnen blijven draaien maar thuiswerk blijft de stelregel. “Als dit niet mogelijk is, moet op de werkvloer de social distancing in acht worden genomen. Bedrijven die zich hier niet aan houden, kunnen worden gesloten. We proberen ons land draaiende te houden, maar de gezondheid van onze mensen blijft prioriteit.”

5. Scholen zorgen voor paasopvang Ook in de paasvakant­ie moeten scholen opvang organisere­n. “Als dit onmogelijk is, kan een andere vorm van opvang worden georganise­erd”, zei Wilmès, die hier niet dieper op inging. “Wel vragen we dat kinderen die de voorbije weken samen zijn opgevangen ook samenblijv­en, en niet met andere kinderen worden gemengd. Deze kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent contact hadden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Premier Wilmès sprak de Belgen moed in:
“Wees moedig en geduldig. We moeten
mekaar steunen en creatief blijven in het contact houden met familie en vrienden. Blijf
zorgen voor uzelf en voor anderen.”
FOTO PHOTO NEWS Premier Wilmès sprak de Belgen moed in: “Wees moedig en geduldig. We moeten mekaar steunen en creatief blijven in het contact houden met familie en vrienden. Blijf zorgen voor uzelf en voor anderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium