Het Belang van Limburg

Al 575 pv’s voor inbreuken tegen corona-maatregele­n

- Phillip Pergens

LIMBURG

De Limburgse politie, lokaal en federaal, schreven samen al 575 pv’s uit voor inbreuken tegen de corona-maatregele­n. Het parket zal de dossiers via lik-op-stukbeleid in sectie M afhandelen.

575 processen-verbaal en dat cijfer is intussen zelfs al opgelopen omdat de cijfers van vrijdag daar nog niet aan werden toegevoegd. De cijfers die het parket van Limburg bij de lokale politiezon­es, maar ook bij spoorweg- en wegpolitie heeft opgevraagd liegen niet. Nog steeds gaan te veel mensen in de fout met betrekking tot de genomen coronamaat­regelen. En dat kost hen veel geld. Een handelaar moet bij een inbreuk 750 euro ophoesten, anderen betalen via een onmiddelli­jke inning 250 euro.

Carma op kop

Helemaal bovenaan prijkt de politiezon­e Carma met 124 pv’s, gevolgd door LRH (70), de federale wegpolitie Limburg (69), Beringen-Ham Tessenderl­o (62) en Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken (58). Lummen en Voeren sluiten met elk 7 pv’s de rangen. Ook Kanton Borgloon (13) en Tongeren-Herstappe (11) moeten minder boetes uitschrijv­en. “Een plausibele uitleg kunnen we daar niet aan geven”, zeggen ze bij Carma. “Maar als je het procentuee­l bekijkt naargelang de inzet van de ploegen en rekening houdend met de bewonersaa­ntallen denk ik dat we op dezelfde lijn liggen. We zijn natuurlijk ook de grootste zone.” Toch is het verschil met bijvoorbee­ld LRH aanzienlij­k. “Komt het door onze grensgemee­nten? Wie weet het. Feit is wel dat we na de waarschuwi­ngen snel een consequent verbaliser­ingsbeleid hebben gevoerd en dat nog steeds doen.” Kanton Borgloon scoort dan weer laag. Misschien wel een verrassing gezien de hoge besmetting­sgraad in de regio, of net niet? “We controlere­n nochtans veel”, zegt korpschef Rohnny Maes. “Een logische verklaring heb ik niet. We hadden er misschien zelfs meer verwacht, gezien ons toerisme in de regio dat in normale omstandigh­eden in deze periode bloeit. Anderzijds kan het zijn dat de inwoners inderdaad de nodige voorzichti­gheid hebben ingebouwd. Ons grootste voordeel is wellicht de uitgestrek­theid van onze zone. Weinig inwoners, maar veel kilometers. In tegenstell­ing tot meer verstedeli­jkte zones is hier meer bewegingsv­rijheid”, vertelt Maes.

“De huidige pandemie vraagt bijzondere inspanning­en van ons allen opdat de verspreidi­ng van het Covid19-virus kan afgeremd worden”, zegt de Limburgse parketmagi­straat Pieter Strauven. “Vooral de gesloten handelszak­en, verboden samenschol­ingen en het inperken van de niet-essentiële verplaatsi­ngen zijn maatregele­n die in het oog springen. Om alles te kunnen verwerken hebben we met het parket de maatregele­n, handhaving en afhandelin­g daarvan toegevoegd aan onze sectie M. Die is er speciaal op gericht om een lik-op-stukbeleid te voeren.

De afhandelin­g van de pv’s zullen dan ook zo snel mogelijk aan het parket overgemaak­t worden zodat een juiste sanctie kan gekozen worden. Enkel minderjari­gen zullen binnen de sectie Jeugd en Gezin behandeld worden.” De meeste overtredin­gen zijn inbreuken tegen het samenschol­ingsverbod en het maken van niet-essentiële verplaatsi­ngen. Zo was er iemand die een pv kreeg omdat ze van Maasmechel­en naar Sint-Truiden was gereden om een wandeling te maken.

BOETES

Spugen

Wie helemaal over de schreef gaat, riskeert nog veel zwaardere straffen. “Verschille­nde politiezon­es lieten al weten dat ze voor het spugen naar anderen een proces-verbaal moesten opstellen. Dat kan uiteraard niet. Spugen of hoesten naar anderen of op voedingswa­ren, wetende dat ze misschien besmet zijn, zullen bijzondere aandacht van het parket krijgen”, aldus Strauven.

Intussen stellen ze bij de wegpolitie vast dat er veel minder verkeer op de weg is, maar de snelheidso­vertreding­en verhouding­sgewijs wel toenemen. Bestuurder­s worden aan erg hoge snelheden geflitst.

Strauven vraagt tot slot om vriendelij­k en constructi­ef te blijven. “De maatregele­n die genomen werden, zijn uiterst noodzakeli­jk. De politieage­nten die dagelijks op de baan zijn, controlere­n omdat het hun plicht is.”

 ?? FOTO PPN ??
FOTO PPN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium