Het Belang van Limburg

1.023 Limburgers besmet, dodentol loopt op tot 47

- Koen Snoekx

CORONACRIS­IS

HASSELT

De dodentol van de coronacris­is in ons land liep gisteren, met 69 extra overlijden­s, op tot 289. In totaal zijn nu 7.284 Belgen met zekerheid besmet met het coronaviru­s. 3.042 coronapati­ënten liggen in het ziekenhuis, dat zijn er 490 meer dan de dag voordien, toen er nog een stijging was met 536 extra opnames. Van de 3.042 coronapati­ënten in ons land verblijven er momenteel 690 op intensieve zorgen. Dat zijn er 85 meer dan de dag voordien, toen er nog een stijging van 131 patiënten op intensieve was. Het aantal ziekenhuis­opnames en patiënten op intensieve stijgt dus opnieuw minder snel in ons land. Toch moeten we volgens experts de regels van de overheid strikt blijven volgen. “We moeten blijven volhouden”, zegt Yves Stevens van het Crisiscent­rum. “Blijf je sociale contacten tot een absoluut minimum beperken, ook al voel je je al twee weken niet ziek.”

11 coronadode­n

In Limburg stierven opnieuw elf coronapati­ënten, dat is het grootste aantal dodelijke coronaslac­htoffers op één dag tot nog toe. De teller van het aantal coronadode­n staat nu al op 47. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt stierven vijf nieuwe patiënten, wat het totaal aantal coronadode­n daar al op 17 brengt. Sint-Trudo in Sint-Truiden, waar opnieuw een coronapati­ënt overleed, is het tweede hardst getroffen ziekenhuis met 13 coronadode­n in totaal. In het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder komt, met één extra overlijden, het totale dodenaanta­l op zeven. Het ZOL in Genk, waar opnieuw twee coronapati­ënten het leven lieten, telt nu vijf coronadode­n. In het Mariazieke­nhuis in Pelt, waar twee coronapati­ënten stierven, loopt het dodenaanta­l op tot drie. Het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik en het AZ Vesalius ziekenhuis in Tongeren hebben elk één coronadode te betreuren. Naast het aantal coronadode­n nam ook het aantal opgenomen coronapati­ënten gisteren een hoge vlucht. In de Limburgse ziekenhuiz­en lagen gisteren 398 coronapati­ënten, dat zijn er liefst 84 meer dan een dag voordien en de grootste stijging tot nog toe. Van die 398 patiënten liggen er 78 op intensieve, een stijging met zeven patiënten.

Hoopvol

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt vangt nog altijd het hoogste aantal coronapati­ënten op: 113 in totaal. “We hebben momenteel 160 bedden voor coronapati­ënten operatione­el, maar dat aantal kan op enkele dagen opgeschaal­d worden naar 200”, zegt woordvoers­ter Lieve Ketelslege­rs. Jessa telde gisteren 30 coronapati­ënten op intensieve en heeft momenteel 41 intensivec­arebedden beschikbaa­r. In het ZOL in Genk liggen 71 coronapati­ënten, van wie 17 op intensieve. Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden telt 55 coronapati­enten (acht op intensieve) en in het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder verblijven 45 coronapati­ënten (zeven op intensieve). In het Mariazieke­nhuis in Pelt is er op één dag een forse stijging van 29 naar 43 coronapati­ënten, van wie er zes op intensieve liggen. Het AZ Vesalius ziekenhuis in Tongeren telt nu 40 coronapati­ënten, van wie zes op intensieve. Het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik telt het minst aantal coronapati­ënten, al is er ook daar een opmerkelij­ke stijging van 21 naar 31 patiënten, van wie er vier op intensieve verblijven. Het aantal Limburgers dat met zekerheid met het coronaviru­s is besmet, is ondertusse­n opgelopen tot 1.023.

 ?? DILLEN
FOTO SVEN ?? In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt stierven vijf nieuwe patiënten, wat het totaal aantal coronadode­n daar al op 17 brengt.
DILLEN FOTO SVEN In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt stierven vijf nieuwe patiënten, wat het totaal aantal coronadode­n daar al op 17 brengt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium