Het Belang van Limburg

Burgemeest­er Kinrooi vraagt Nederlands­e premier om hulp bij grenscontr­oles

CORONACRIS­IS

- Timmie van Diepen

CORONACRIS­IS

KINROOI

De controles aan de Belgisch-Nederlands­e grens zetten de lokale politiedie­nsten in ons land onder grote druk. Alleen al in Kinrooi worden zes ploegen van de lokale politiezon­e Carma ingezet om de twee grote grensoverg­angen in Molenbeers­el en Kessenich quasi non-stop te bewaken. “De grenscontr­oles zetten de capaciteit van onze politiedie­nsten onder grote druk”, zegt burgemeest­er Brouns. “We hebben niet alleen de twee grote grensoverg­angen, maar ook twintig kleine. Die zijn fysiek afgesloten, maar er moet wel nog altijd regelmatig gepatrouil­leerd worden in de buurt. Hoe lang is dat vol te houden? Straks zullen ook bij de politie mensen uitvallen en dan komt onze capaciteit nog meer onder druk te staan.”

Leger inzetten

“Daarom wil ik een oproep doen aan Nederland en premier Mark Rutte om ook de Nederlands­e politie in te zetten om de grenzen te controlere­n. Ik vraag solidarite­it, want anders moeten we straks misschien het leger inzetten. Dat hopen we toch te vermijden.” “Ik heb minister van Binnenland­se

Zaken Pieter De Crem (CD&V) gevraagd om dit mee op te nemen en hij zou mijn vraag in Nederland willen ondersteun­en. Aan de Belgisch-Franse grens kan dit blijkbaar wel. Het is belangrijk dat dit hier ook gebeurt, want in Nederland zijn er op dit moment nog altijd geen specifieke regels rond grensovers­chrijdend verkeer afgekondig­d. Op heel wat vlakken is het daar nog altijd soepeler, de markten gaan bijvoorbee­ld nog altijd door.”

Volgens Brouns neemt het aantal mensen dat de grens zonder reden wil oversteken wel gestaag af. “Het gaat iedere dag beter. Er zijn steeds minder mensen die zonder legitieme reden de grens over willen. We merken ook dat mensen goed voorbereid zijn en bijvoorbee­ld documenten bij zich hebben om hun oversteek te verantwoor­den.”

138 pv’s aan Limburgse grens

Toch zijn er nog steeds chauffeurs die zonder geldige reden de oversteek wagen. Tijdens de eerst week van de grenscontr­oles werden in Limburg maar liefst 138 pv’s uitgeschre­ven, vooral door de federale wegpolitie (69). Ook de lokale politiezon­es spannen zich met man en macht in. Elke dag bewaken ruim 77 agenten van de lokale politie de grens, en daar komen nog de manschappe­n van de federale politie bij. Versterkin­g van de Nederlands­e collega’s zouden de grenspolit­iezones dan ook waarderen. “Wij worden allemaal zwaar belast, en zijn al blij dat de collega’s van de politie LRH en Kempenland uit solidarite­it steun bieden. Maar alle Nederlands­e hulp is zeker ook welkom”, zegt Bart Voordecker­s, korpschef in Lommel. Collega Dirk Claes van de politie BilzenHoes­elt-Riemst treedt hem bij: “Als we kunnen afwisselen met de Nederlands­e politie, kunnen we meer inzetten op het ander werk in onze zone.”

Ook de Lanakense burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) steunt de oproep van Brouns. “Al gaat het hier enkel om de symptoombe­strijding van een dieperligg­end probleem. Als Nederland zijn maatregele­n zou opschalen naar ons niveau zouden de grenscontr­oles overbodig zijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een politiecon­trole aan de grens in Molenbeers­el (Kinrooi).
FOTO BELGA Een politiecon­trole aan de grens in Molenbeers­el (Kinrooi).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium