Het Belang van Limburg

Ook Hasselts zorgbedrij­f slachtoffe­r van cybercrimi­nelen

-

HACKING HASSELT

Het Centrum voor Cybersecur­ity België (CCB) waarschuwd­e zopas dat hackers ziekenhuiz­en niet sparen in coronatijd­en. Ook zorginstel­lingen blijven niet buiten schot. Dat ondervindt ook Open Thuis Limburg, dat de vraag krijgt bitcoins te betalen zodat cybercrimi­nelen hun bestanden weer ontgrendel­en.

Doordat iedereen van de 45 medewerker­s nu van thuis werkt, kwam de ontdekking bij het Hasselts begeleidin­gscentrum voor mensen met een beperking toevallig boven water. “Een ICT-firma kwam onderhouds­werken uitvoeren aan onze servers en plots verscheen er een melding in het Engels op het computersc­herm. Dat onze bestanden geëncrypte­erd waren en dat we contact moesten opnemen met de hackers via e-mail. Hoe langer we zouden wachten, hoe hoger het aantal te betalen bitcoins zou oplopen”, beschrijft directieme­dewerkster Ine Noben.

Niet betaald

Een concreet bedrag kwam er niet. “Doorgaans vraagt men meer aan een bedrijf dan aan een individu. Dit kan gaan van enkele duizenden tot miljoenen euro’s”, schetst Andries Bomans van het CCB, die sinds de waarschuwi­ng geen opmerkelij­ke stijging vaststelt bij ziekenhuiz­en. Open Thuis

Limburg is niet van plan om de hackers te betalen. “We hebben het even overwogen, maar na overleg en een klacht bij de politie hebben we besloten om niet te onderhande­len met criminelen. Een geluk is dat er geen gegevens van onze klanten op straat liggen.

Thuis werken, lukt ook nog. Doordat het extern onmogelijk was om in te loggen op de server hebben we nu een alternatie­f systeem op poten gezet”, legt Noben uit. Wel riep Open Thuis vzw de hulp van de Zaventemse securitysp­ecialist Cranium en Proeftuin Cybersecur­ity in. “De hackers spelen in op de coronacris­is en de verwachtin­g is dat er vele phisingen hackinggev­allen op ons af komen”, verduideli­jkt Koen Mathijs van Cranium. “Zeker de zorgsector is nu heel kwetsbaar.” Intussen zijn ze bij Open Thuis vzw voor bijna 100 procent weer aan de slag. “Dit gaat ons wel redelijk wat geld kosten, aangezien we een firma moesten inschakele­n om alle computers te checken”, aldus nog Noben.

 ?? REUTERS
FOTO ?? “De hackers spelen in op de coronacris­is en de verwachtin­g is dat er vele phising- en hackinggev­allen op ons af komen”, verduideli­jkt Koen Mathijs van securitysp­ecialist Cranium.
REUTERS FOTO “De hackers spelen in op de coronacris­is en de verwachtin­g is dat er vele phising- en hackinggev­allen op ons af komen”, verduideli­jkt Koen Mathijs van securitysp­ecialist Cranium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium