Het Belang van Limburg

Onrust in woonzorgce­ntra door plannen ‘Corona-afdelingen’

- Thomas Jansen en Zahra Boufker

ZORG

BERINGEN

In woonzorgce­ntra geldt door de coronacris­is niet alleen een bezoekverb­od, maar ook een opnamestop voor nieuwe bewoners. Recent besliste het Agentschap Zorg en Gezondheid echter dat woonzorgce­ntra die nog voldoende capaciteit hebben, een uitzonderi­ng moeten maken om patiënten uit de ziekenhuiz­en op te vangen. Het gaat dan om oudere patiënten die na een ziekenhuis­opname, al dan niet omwille van een coronabesm­etting, niet meteen weer naar huis kunnen. In niet-coronatijd­en verblijven zij dan iets langer in het ziekenhuis, maar nu is het belangrijk om dat ziekenhuis­bed snel weer beschikbaa­r te hebben voor andere patiënten.

Onrust

Maar die aankondigi­ng zorgt voor veel onrust bij directies én bewoners van woonzorgce­ntra. “We doen er alles aan om mensen binnen te houden en alle maatregele­n te respectere­n”, zegt een medewerkst­er van een Limburgs woonzorgce­ntrum, die liever anoniem reageert. “Dat vergt heel veel tijd en energie. Maar met die instructie wordt het virus gewoon binnengebr­acht, en dat baart ons zorgen.” In Sporenpark in Beringen werd donderdag al een reorganisa­tie aangekondi­gd, om zo een afdeling leeg te maken en te isoleren. Dat betekende echter dat sommige bewoners hun kamers moesten inruilen voor een andere, wat voor veel onvrede zorgde. Ook het feit dat er een ‘corona-afdeling’ onder hetzelfde dak zou komen, zorgde voor slapeloze nachten. “Willen ze onze ouders dan allemaal dood?”, zegt Marina Angelini, de dochter van de 85-jarige bewoonster Rosa Pavone, in naam van de hele familie. “Er zijn toch zoveel gebouwen die de overheid hiervoor kan gebruiken, zoals het medisch centrum in Beringen. Wij hebben geen oog dicht gedaan omdat we het ergste vrezen.” Uiteindeli­jk besliste de directie vrijdag om de reorganisa­tie tijdelijk op te schorten, in afwachting van meer duidelijkh­eid.

Op de kamer

“Het klopt dat woonzorgce­ntra de instructie hebben gekregen om een uitzonderi­ng te maken op de opnamestop voor nieuwe bewoners wanneer er vanuit het ziekenhuis iemand moet opgenomen worden in een woon-zorgcentru­m”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “De instructie is niet dat ze daarvoor al een vleugel of wat dan ook in gereedheid moeten brengen. Een zieke opnemen kan bijvoorbee­ld ook via isolatie op de kamer. Op zich is het wel een goed idee om zieken in een aparte afdeling op te vangen en maximaal te isoleren, als die mogelijkhe­id er is. Gebeurt dat preventief, dan moeten de bewoners wel hun toestemmin­g geven voor die verhuis.” Margot Cloet, gedelegeer­d bestuurder van de koepel ZorgnetIcu­ro, heeft begrip voor de onvrede. Maar ze benadrukt dat de opnames met voldoende beschermin­g gepaard zullen gaan. “Als het al gaat om een coronapati­ënt, dan moet er eerst overleg zijn tussen de artsen van het woon-zorgcentru­m en het ziekenhuis. Bij meer dan twee coronapati­ënten raden wij aan om hen te isoleren en apart zorgperson­eel te voorzien.”

dochter van een 85-jarige bewoonster

WOONZORGCE­NTRUM

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? In woonzorgce­ntrum Sporenpark in Beringen werden de plannen voor een isolatie-afdeling opgeschort, in afwachting van meer duidelijkh­eid.
FOTO RAYMOND LEMMENS In woonzorgce­ntrum Sporenpark in Beringen werden de plannen voor een isolatie-afdeling opgeschort, in afwachting van meer duidelijkh­eid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium