Het Belang van Limburg

“Twee baby’s met coronabesm­etting opgenomen in Jessa Ziekenhuis”

- Koen Snoekx

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt werden sinds de uitbraak van de coronacris­is twee baby’s met een coronabesm­etting opgenomen. “Een aantal besmette kinderen in ons land is op intensieve beland, maar er is gelukkig nog geen kind aan het virus overleden”, zegt dr. Marc Raes, medisch diensthoof­d pediatrie van Jessa.

Uit de jongste cijfers die Sciensano vrijdag bekendmaak­te, blijkt dat van alle bevestigde coronabesm­ettingen in ons land – 7.284 in totaal – 71 kinderen (0-9 jaar) het virus met zekerheid hebben opgelopen. Bij de jongeren (10-19 jaar) gaat het om 112 bevestigde besmetting­en. Over het aantal kinderen en jongeren dat met een coronabesm­etting in het ziekenhuis is opgenomen in ons land, zijn er nog geen officiële cijfers. “Het gaat om een beperkt aantal”, zegt dr. Marc Raes, medisch diensthoof­d pediatrie van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en tevens voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergene­eskunde. “Over het hele land zijn ook enkele kinderen op intensieve zorgen terechtgek­omen, maar gelukkig is er tot op heden in ons land nog geen kind aan het Covid-19 virus overleden.” In Jessa in Hasselt zijn tot nog toe twee kinderen met een coronabesm­etting opgenomen. “Het gaat om twee baby’s van zo’n zes weken oud die koorts hadden en in een minder goede algemene toestand waren, maar zij hebben het ziekenhuis ondertusse­n mogen verlaten”, zegt dr. Raes.

Wie zijn die kinderen die met een vermoeden van coronabesm­etting in het ziekenhuis worden opgenomen?

Dr. Marc Raes: “Bij die opgenomen kinderen zien we twee profielen: in eerste instantie gaat het om jonge zuigelinge­n die sowieso bij koorts nagezien moeten worden. Daartussen zitten dan mogelijk Covid-19 positieve kinderen, maar die herstellen meestal relatief vlot. Een tweede groep zijn jonge adolescent­en: kinderen tussen pakweg 10 en 14 jaar die effectief besmet blijken te zijn met Covid-19 en omwille van fel ziek zijn ondersteun­ing in het ziekenhuis nodig hebben. Binnen deze leeftijdsg­roep is de kans op ernstige symptomen groter, zonder dat daarvoor een duidelijke verklaring bestaat. Zij hebben ook niet altijd een onderligge­nd medisch probleem.”

Is het coronaviru­s gevaarlijk voor kinderen?

“Bij het begin van de uitbraak werd er vanuit verschille­nde wetenschap­pelijke hoeken gewaarschu­wd voor de impact van het Covid-19 virus op baby’s. Maar ondertusse­n is gebleken dat zuigelinge­n over het algemeen relatief weinig ziek worden van het virus. En die these geldt ondertusse­n eigenlijk voor alle kinderen: het is duidelijk dat het coronaviru­s hen minder ziek maakt dan volwassene­n.”

Waarom is dat zo?

“Mogelijk is dat zo omdat kinderen op een andere manier reageren op het Covid-19 virus, wat mogelijk te maken heeft met hun immuunsyst­eem en andere systemen die nog in volle ontwikkeli­ng zijn. Verder onderzoek zal hier in de toekomst meer duidelijkh­eid over moeten brengen.”

Hebben kinderen en volwassene­n dezelfde symptomen als ze besmet zijn met het coronaviru­s?

“Bij volwassene­n werd er in het begin voornameli­jk gefocust op luchtwegpr­oblemen en koorts, maar bij kinderen hadden we al vrij snel door dat ze bij een besmetting ook buikproble­men en diarree kregen. Nadien gingen ze die symptomen ook bij volwassene­n in de gaten houden. Wetenschap­pers hebben trouwens ontdekt dat er in de stoelgang van besmette jonge kinderen zelfs tot dertig dagen na de besmetting nog partikels van het Covid-19 virus terug te vinden zijn. Al is het niet duidelijk of dit nog tot besmetting kan leiden.”

Zijn er kinderen met bepaalde aandoening­en die extra voorzichti­g moeten zijn voor het coronaviru­s?

“Vooral met kinderen met een verhoogd gezondheid­srisico moeten we voorzichti­g zijn. Het gaat dan bijvoorbee­ld om kinderen met immuundefi­ciëntie, kanker, zware astma of diabetes. Hierbij wil ik vooral ook oproepen dat we kinderen met chronische aandoening­en nu zeker niet uit het oog mogen verliezen. Belangrijk is dat ze ook tijdens deze coronacris­is in contact blijven met artsen. Zo doen wij als kinderarts­en momenteel heel vaak aan teleconsul­ting, waarbij we vanop afstand met de ouders de toestand van het kind bespreken. Op korte termijn gaan we ook over op videoconsu­lting, zodat we de kinderen ook met onze eigen ogen kunnen zien.”

Kunnen kinderen het virus gemakkelij­ker doorgeven dan volwassene­n?

“In het begin van de crisis werden de kinderen de ‘paarden van Troje’ genoemd, omdat zij ervoor gingen zorgen dat het virus zich massaal zou verspreide­n. Maar dat bleek

“Ik vind het een logische maatregel van de regering om crèches open te houden. De kans dat een baby in een crèche het virus oploopt, is kleiner dan dat het besmet raakt via de

volwassene­n in het eigen gezin”

Dr. Marc Raes

Diensthoof­d pediatrie Jessa

epidemiolo­gisch niet bevestigd te worden. Ondertusse­n is duidelijk geworden dat kinderen minder ontvankeli­jk zijn voor Covid-19, waardoor ze dus minder virussen in hun lichaam hebben zitten. Hoewel de kans op transmissi­e door kinderen nog niet helemaal uitgeklaar­d is, leeft toch het idee dat ze door dat lagere aantal virussen in hun lichaam minder snel anderen kunnen besmetten. Daarom vind ik het ook een logische maatregel van de regering om de crèches nog open te houden. De kans dat een baby in een crèche het virus oploopt, is immers kleiner dan dat het besmet geraakt via de volwassene­n in het eigen gezin.”

Was het, om diezelfde reden, dan niet beter om ook de scholen open te houden?

“Wat scholen betreft, moeten we dit toch een beetje nuanceren. In een schoolomge­ving is er ook meer sprake van oudere leeftijdsc­ategorieën, en die kunnen wel ernstiger ziek worden als ze het virus zouden krijgen. Wat mij betreft zijn de houding en de adviezen van de overheid rond onderwijs in deze coronacris­is momenteel nog verdedigba­ar.”

Wat als een zwangere vrouw het coronaviru­s oploopt?

“Als een hoogzwange­re vrouw het vermoeden van besmetting heeft of positief test, dan gelden er voor de bevalling strikte veiligheid­svoorschri­ften: zo zullen de vroedvrouw en gynaecoloo­g tijdens de bevalling beschermin­gsmateriaa­l dragen – een pak, masker, beschermbr­il en handschoen­en – en ook de moeder moet tijdens de bevalling een mondneusma­sker dragen. Is de partner verdacht of positief, dan mag hij hier in het Jessa Ziekenhuis niet bij de bevalling aanwezig zijn.”

Is de baby van een besmette vrouw ook besmet als die ter wereld komt?

“We dachten tot voor kort dat zogenaamde ‘verticale transmissi­e’ – waarbij een vrouw met het Covid19 virus haar ongeboren kind besmet – niet bestond. Maar heel recent is hier enige twijfel over ontstaan, omdat er bij enkele pasgeboren­en antistoffe­n zijn gevonden die zich richten tegen het Covid-19 virus. In hoeverre dat bevestigd zal worden, valt nog af te wachten.”

“In ieder geval kan een baby na de geboorte wel nog besmet geraken door zijn geïnfectee­rde moeder of vader. Bij het begin van de coronacris­is gold het advies om de baby onmiddelli­jk na de geboorte te scheiden van zijn besmette moeder, maar daar is men ondertusse­n van afgestapt. Een pasgeboren baby onthechten van zijn moeder heeft een grotere impact op het kind dan een Covid-19-besmetting, want ondertusse­n weten we dat een zuigeling niet echt ziek wordt van het virus. Ook mag een besmette moeder, mits de nodige beschermin­gsmaatrege­len, borstvoedi­ng geven. Tot op heden is immers niet gebleken dat het virus overgedrag­en kan worden via moedermelk.”

Is er in Jessa al een zwangere vrouw met een coronabesm­etting bevallen?

“Hier in Jessa gaat het voorlopig om één vrouw. Zij is enkele dagen geleden met de nodige beschermin­gsmaatrege­len bevallen en nadien samen met haar baby op een speciale unit ondergebra­cht. Moeder en kind stellen het goed en zijn ondertusse­n naar huis. De baby is na de bevalling niet gescreend op Covid-19. Dat heeft ook geen zin, omdat de baby pakweg een dag na een negatieve test alsnog besmet kan geraken. Belangrijk is wel dat men alert blijft voor alarmsigna­len, zowel bij de moeder als bij het kind. Een vroedvrouw aan huis, die zich uiteraard aan alle beschermin­gsmaatrege­len houdt, volgt dit van heel nabij op.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt zijn tot nog toe twee kinderen met een coronabesm­etting opgenomen. “Maar zij mochten het ziekenhuis ondertusse­n al verlaten”, klinkt het.
FOTO FRED DEBROCK In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt zijn tot nog toe twee kinderen met een coronabesm­etting opgenomen. “Maar zij mochten het ziekenhuis ondertusse­n al verlaten”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium