Het Belang van Limburg

Voor het eerst sporen van Covid-19 aangetroff­en bij kat

- Jens Vancaenegh­em en Guy Stevens

HUISDIEREN HASSELT Het coronaviru­s is voor het eerst aangetroff­en bij een kat. Eentje uit Luik dan nog. Nu reist de vraag of we schrik moeten hebben dat huisdieren het virus zullen overdagen op mensen. “Het is veeleer andersom”, zegt professor veterinair­e epidemiolo­gie Jeroen Dewulf (UGent).

Het was een vrouw uit Luik die zelf het initiatief nam om haar kat te laten testen. De vrouw was – en is mogelijk nog steeds – besmet met het coronaviru­s. Toen haar kat begon te braken, diarree had en ademhaling­sproblemen vertoonde, contacteer­de ze de universite­it van Luik. Ze mocht een staal opsturen en na onderzoek bleek dat het virus in de uitwerpsel­en en in het braaksel van de kat zat.

Test op antistoffe­n

Volgens viroloog Steven Van Gucht zijn er hoge concentrat­ies aangetroff­en, wat erop wijst dat de kat geïnfectee­rd was. Maar daar bestaan toch twijfels over. Professor Jeroen Dewulf, gespeciali­seerd in de verspreidi­ng van ziektes bij dieren, was betrokken bij de zaak. Volgens hem kan het beestje ook gewoon een “mechanisch­e drager” zijn. Aangezien de eigenares besmet was, is het goed mogelijk dat de vacht van het dier vol hing met het virus. “Katten likken zichzelf constant, dus kan het dier het virus zo opgenomen hebben”, zegt hij. “We weten dat het virus zich bij mensen op de luchtwegen zet en zich vermenigvu­ldigt. Of dat bij katten ook gebeurt, daar hebben we nu geen aanwijzing­en voor.” De UGent ontwikkelt momenteel een test die bij katten kan nagaan of er antistoffe­n zijn aangemaakt. Dat is de enige manier om zeker te weten of de kat besmet is geweest.

72 uur op vacht

Maar: als het virus in de vacht blijft zitten van een hond of kat, kan het dus wel aan uw handen blijven hangen als u het dier streelt. “We gaan ervan uit dat het virus maximaal 72 uur in de vacht kan overleven”, zegt Dewulf. “Het is dus geen slecht idee om ook afstand te houden tegenover andermans hond of kat.” Ook bij uw huisdier is het zo dus aangeraden om social distancing toe te passen. In theorie zouden dieren het virus ook op elkaar kunnen overdragen als ze tegen elkaar aanschurke­n, maar die kans is wel extreem klein. Aangezien wij het virus overdragen, raadt het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) coronapati­ënten aan om geen nauw contact te hebben met hun huisdier, de handen te wassen na aanrakinge­n en zich niet te laten likken in het gelaat. “Maar ik wil de mensen vooral oproepen om geen schrik te hebben van hun eigen huisdier”, zegt Dewulf.

Naast de Belgische kat zijn ook twee gevallen bekend van “besmette” honden in Hongkong. Telkens ging het virus over van het baasje op het dier. “Er is geen enkele aanwijzing dat dieren ons kunnen besmetten. Zij moeten dus veeleer schrik hebben van ons dan omgekeerd.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium