Het Belang van Limburg

Limburgse gemeenten van thuis uit bestuurd

- Yves Lambrix & correspond­enten

Op 17 maart ging ons land in een lockdown light: alle niet-essentiele diensten werden gesloten, aan burgers werd gevraagd om in hun “kot” te blijven en de regels inzake hygiëne en social distancing strikt te respectere­n. Dat impliceerd­e dat ook de lokale overheden hun werking moesten reorganise­ren. “In Limburg is dat snel en goed verlopen”, zegt waarnemend gouverneur Michel Carlier. lijnen tussen onze 42 burgemeest­ers en de noodplanni­ng zijn nog altijd erg kort. Ik merk dat aan de vragen en de snelheid waarmee ze reageren. Het komt er nu op aan om dat zo te houden, want ook de lokale overheden zullen mee moeten vechten om deze pandemie het hoofd te bieden.”

Thuiswerk: drie op de vier ambtenaren doen het

Thuiswerk is de nieuwe norm. In Limburg doen gemiddeld drie op de vier gemeenteam­btenaren dat vandaag. Alles werd in het werk gesteld om dat mogelijk te maken. “Negentig al bestelde tablet-pc’s werden versneld uitgerold en vijftig bijkomende toestellen worden op korte termijn aangekocht. Vaste pc’s kunnen tijdelijk mee naar huis genomen worden”, zegt burgemeest­er Thomas Vints van Beringen. Zijn collega Jan Daelemans Van Hechtel-Eksel: “We hebben iedereen versneld een VPN-verbinding gegeven.”

Burgemeest­er Lode Ceyssens van Oudsbergen heeft dan weer extra licenties voor computerpr­ogramma’s laten aankopen. “En alle beschikbar­e laptops zijn uitgeleend.” Als thuis werken niet kan, wordt gemeentepe­rsoneel in een roterend systeem ingeschake­ld. “Zo garanderen we de dienstverl­ening en leven we de social distancing zo veel als mogelijk na”, klinkt het bij heel wat burgemeest­ers. “In onze stedelijke werkplaats bijvoorbee­ld werkt de Ploeg Infrastruc­tuur van 7 tot 15.30 uur, de Groendiens­t van 7.30 tot 16 uur en de ploeg Gebouwen van 8 tot 16.30 uur”, geeft burgemeest­er Sofie Vandeweerd van Dilsen-Stokkem mee. Voorts worden telefoonli­jnen van bepaalde diensten doorgescha­keld naar het personeel dat thuis werkt. Flexibilit­eit is de rode draad doorheen dit verhaal: nagenoeg overal mag het gemeentepe­rsoneel van 7 tot 21 uur werken. Om alles in goede banen te leiden hebben enkele gemeenten een cri“De

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium