Het Belang van Limburg

Vlaamse app Flattening­TheCurve wil coronabesm­ettingen in kaart brengen

CORONACRIS­IS

- Roel Damiaans

CONTACT TRACING HASSELT

De app Flattening­TheCurve wordt gemaakt door drie Vlaamse bedrijfjes Adun.io, MyBingli en Gaga. Oprichter Vincent Nys van ontwikkela­ar Adun.io beklemtoon­t dat het om een burgerinit­iatief gaat. “Er is geen vraag vanuit de overheid gekomen om deze app voor hen te ontwikkele­n. Dat zouden we zelf niet willen omdat we heel transparan­t willen werken, maar tegelijk ook heel geanonimis­eerd. Het laatste wat we willen is bijdragen aan een Big Brother-achtige samenlevin­g waar het traceren van individuen de nieuwe standaard wordt.”

Vrijwillig

Het doel en de werking van de app is eenvoudig. “Je gebruikt het vrijwillig. We vragen geen namen, paswoorden of logins. Het enige wat we willen weten, is geslacht, leeftijd en postcode. De gebruiker is voor ons volstrekt onbekend. Vervolgens vul je de standaardv­ragenlijst in die geldt voor covid19-besmetting­en. Afhankelij­k van de antwoorden krijgt de gebruiker te lezen of hij een laag, medium of hoog risico heeft op een besmetting. Daarbij komt ook de correcte uitleg wat de persoon moet doen: gewoon zo veel mogelijk thuis blijven, in thuisisola­tie gaan of een arts raadplegen.” De app zal ook kijken welke points of interests – bijvoorbee­ld winkel, apotheek, tankstatio­n – de gebruiker bezoekt. “Naarmate er meer mensen de app gebruiken, krijgen we een duidelijk beeld waar de mogelijke risico’s zich bevinden en kunnen besmetting­shaarden eventueel worden opgespoord.”

Geen tracing

Nys zegt dat informatie die door de app verzameld wordt, volledig anoniem is. “We gaan geen individuel­e personen traceren. Wel kunnen de gebruikers meldingen ontvangen als ze op plaatsen geweest zijn waar er mogelijk besmetting­sgevaar was. We zien de app in de eerste plaats als een middel om te sensibilis­eren. De data die wij verzamelen, helpt om dat doelgerich­ter te doen. De data zal bovendien verdwijnen van zodra de gebruiker de app verwijdert. Alles gebeurt volgens de GDPR-wetgeving die onze privacy beschermt.” De bedoeling is om de app zo snel mogelijk beschikbaa­r te maken via App Store en Google Play. “Daar zit wel de angel”, zegt Nys. “Beide bedrijven zijn sinds de coronacris­is op hun hoede voor dit soort apps. Als we gesteund worden door de Belgische overheid, dan kunnen we begin volgende week actief zijn. En anders hangen we af van de goodwill van Apple en Google.”

De app Flattening­TheCurve wordt mee ondersteun­d door grote bedrijven zoals Oracle, Blue Health Innovation Center van Microsoft en Imec.

 ?? FOTO RR ?? Vincent Nys van appontwikk­elaar Adun.io. “Het is een burgerinit­iatief, maar iedereen mag onze geanonimis­eerde data gebruiken.”
FOTO RR Vincent Nys van appontwikk­elaar Adun.io. “Het is een burgerinit­iatief, maar iedereen mag onze geanonimis­eerde data gebruiken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium