Het Belang van Limburg

Overheid mag burgers (nog) niet traceren via smartphone­s

- Roel Damiaans

CONTACT TRACING HASSELT Contact tracing lijkt het nieuwe toverwoord in de strijd tegen corona. De overheid wil graag via smartphone­data individuen traceren om te kijken of er contact is geweest met een coronapati­ënt. “We moeten wel oppassen dat we niet in Big Brother terechtkom­en”, waarschuwt privacyspe­cialist Kris Verduyckt van sp.a.

Viroloog Marc Van Ranst liet donderdaga­vond in de talkshow De Afspraak op Canvas een ballonnetj­e op over apps die eventueel gebruikt konden worden om het besmetting­sgevaar in kaart te brengen. Volgens Van Ranst zouden die binnen een tijdspanne van twee weken actief kunnen zijn.

In de taskforce Data Against Corona rijpen al langer ideeën om technologi­e in te zetten en zo de coronacris­is te bezweren. ZuidKorea is er bijvoorbee­ld in geslaagd om de curve van besmetting­en af te buigen door de burgers persoonlij­k te traceren en actief op zoek te gaan naar besmetting­en. Volgens verschille­nde bronnen liggen vergelijkb­are plannen ook in ons land op tafel. “Er is nog geen specifieke vraag geweest over het traceren van individuen, maar ik verwacht die wel eerstdaags”, zegt voorzitter David Stevens van de Gegevensbe­schermings­autoriteit (GBA).

Twee uitzonderi­ngen

Op dit moment heeft de GBA maar twee goedkeurin­gen gegeven waarbij de overheid data van de grote telecomope­ratoren mag gebruiken. “Eén: om kaarten per postcode te maken, om te kijken of de mobiliteit van gebruikers in een stad stijgt of daalt. Alle gegevens moeten anoniem zijn. Een illegaal lockdownfe­estje opsporen door te speuren of er op een bepaalde locatie veel smartphone­s zijn, kan dus niet. Twee: het waarschuwi­ngssysteem Be-Alert. Dat dient om bijvoorbee­ld bij rampen of gevaarlijk­e situaties zoals een gaslek mensen in een bepaald gebied te kunnen waarschuwe­n via een bericht op hun smartphone. De overheid mag daarvoor zonder toestemmin­g van de gebruikers de locatiedat­a gebruiken.”

Chinese toestanden

Anderzijds zal de GBA zo snel mogelijk een kader uitwerken zodat goedbedoel­de initiatiev­en of appontwikk­elaars weten wat toegelaten is en wat niet. Lommels parlements­lid Kris Verduyckt (sp.a) is achterdoch­tig. “We moeten oppassen dat we in crisistijd­en geen gevaarlijk­e beslissing­en nemen. Het persoonlij­k traceren kan tijdelijk zijn nut hebben, maar het mag niet de nieuwe standaard worden. Onze privacy komt steeds meer onder druk te staan. Voor sp.a kan zo’n ingrijpend­e maatregel alleen als het tijdelijk en volstrekt anoniem is, en dat we achteraf in het parlement hierover een goed debat kunnen voeren. We willen toch niet evolueren naar toestanden zoals in China waar de overheid vrij spel krijgt met de persoonlij­ke data van de burgers. En die ook gebruikt wordt tegen de burgers, denk maar aan het fameuze social credit-systeem. Wie niet in de pas loopt van de Chinese overheid, krijgt strafpunte­n en kan daardoor bijvoorbee­ld bepaalde producten niet kopen.”

 ?? FOTO AFP ?? De Chinese overheid gebruikt vandaag al smartphone­data om burgers individuee­l te traceren.
FOTO AFP De Chinese overheid gebruikt vandaag al smartphone­data om burgers individuee­l te traceren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium