Het Belang van Limburg

JAC Limburg krijgt vijf keer meer vragen van jongeren

- Sanne Deferme

Bij het JAC, het jongerenaa­nbod van het Centrum voor Algemeen Welzijnswe­rk (CAW), kunnen jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht met al hun vragen en problemen. “Omdat er gezien de coronamaat­regelen minder fysieke ontmoeting­en mogelijk zijn, hebben we onze bereikbaar­heid via telefoon en chat verhoogd”, zegt Koen Albregts, coördinato­r van JAC Limburg. Heel wat jongeren maakten daar de afgelopen tijd gretig gebruik van. “Vorige week was het aantal chatgespre­kken verdubbeld. Deze week zien we zelfs een vervijfvou­diging. Waar we normaal zo’n 150 chatgespre­kken per week verwerken, doen we dat nu op één dag.” Het gaat om jongeren van alle leeftijden. “Doorgaans zijn het vooral tieners die ons via chat contactere­n. Maar nu ze niet meer zo makkelijk kunnen langskomen, vinden ook jongvolwas­senen op die manier hun weg naar ons.” Jongeren blijken vooral moeite te hebben met de thuisisola­tie die door de overheid opgelegd is. “Ze vervelen zich en beginnen daardoor veel meer te piekeren”, zegt Albregts. “Ze zijn nu ook vaker angstig en maken zich zorgen over het vele slechte nieuws dat ze te horen krijgen.”

Ook school blijkt voor heel wat extra stress te zorgen. “Jongeren vragen zich af of ze nog wel zullen kunnen afstuderen en hoe de examens zullen verlopen. Bovendien krijgen ze nu echt heel veel huiswerk.”

Bewustword­ing

Hoewel volgens viroloog Marc Van Ranst heel wat jongeren de ernst van de situatie nog niet inzien, heeft Albregts het gevoel dat de bewustword­ing wel toeneemt. “Eerst was het voor veel jongeren nog een ver-van-mijn-bedshow, maar nu zijn ze zich er veel meer van bewust. Velen mogen ook niet meer naar buiten van hun ouders, en er is ook steeds meer sociale controle.”

De meeste zorgen maken ze zich bij het JAC over kwetsbare jongeren. “Voor tieners en jongeren met een moeilijke thuissitua­tie is dit een heel moeilijke tijd. Dat geldt ook voor jongeren met zelfmoordg­edachten. Dat aantal zien we nu ook wat toenemen. In dergelijke crisissitu­aties bieden we wel nog de mogelijkhe­id om bij ons langs te komen op afspraak.” → De chat van JAC Limburg is van maandag tot vrijdag bereikbaar via www.jac.be/chat Bellen kan op het nummer 011 85 00 05 → Voor een luisterend oor kan je ook altijd terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op het nummer 102 of via www.awel.be.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ook medewerker­s van het JAC werken momenteel zo veel mogelijk van thuis uit. Fysieke afspraken zijn enkel mogelijk in crisissitu­aties.
FOTO SVEN DILLEN Ook medewerker­s van het JAC werken momenteel zo veel mogelijk van thuis uit. Fysieke afspraken zijn enkel mogelijk in crisissitu­aties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium