Het Belang van Limburg

Uw krant telt opvallend veel overlijden­sberichten

- Sanne Deferme

INMEMORIAM HASSELT Uw krant telt dit weekend maar liefst tien bladzijden met overlijden­sberichten. “Opvallend, maar niet uitzonderl­ijk”, zegt Evy Nulens, product manager van Inmemoriam.

Onze krant telt in het weekend doorgaans zo’n vier tot zes bladzijden met overlijden­sberichten. Dit weekend zijn dat er liefst tien, oftewel dubbel zoveel. Een gevolg van het toenemende aantal coronaslac­htoffers? “Dat verklaart het wellicht deels”, zegt Nulens. “Maar toch is dit aantal niet ongezien. Vorig jaar verschenen er in heel maart bijvoorbee­ld 477 overlijden­sberichten in Het Belang van Limburg. In 2018 waren het er zelfs 634. Dit jaar zitten we tot nu toe aan 434.”

Meer overlijden­sberichten betekent volgens Nulens ook niet noodzakeli­jk meer overlijden­s. “Doordat uitvaartpl­echtighede­n momenteel alleen in intieme kring plaatsvind­en, kiezen meer mensen er misschien voor om een bericht in de krant te zetten. Een ander gevolg is dat er veel meer online gecondolee­rd wordt via inmemoriam.be.”

Ook bij begrafenis­ondernemer­s is de drukte merkbaar, al durven ze die voorlopig nog niet helemaal aan het coronaviru­s toe te schrijven. “Al sinds oktober is het veel drukker dan normaal”, zegt begrafenis­ondernemer Danny Witters uit Hechtel-Eksel. “In plaats van zes tot zeven overlijden­s, hebben we er nu tien tot twaalf per week. In dertig jaar heb ik het nooit zo druk geweten. Maar de coronageva­llen zijn er pas sinds de laatste dagen. In totaal gaat het om drie bevestigde gevallen. Maar ik denk dat we de impact binnenkort nog veel meer zullen voelen.”

Hetzelfde verhaal bij uitvaartzo­rg Smeets in Hasselt. “We hebben hier inderdaad een drukke periode, met een tiental sterfgeval­len per week”, zegt begrafenis­ondernemer Shana De Jonghe. “Dat heeft deels te maken met corona, al is het in het verleden wel vaker zo druk geweest. Vooral bij oudere mensen weten we bovendien niet altijd zeker of ze al dan niet overleden zijn aan de gevolgen van het coronaviru­s.”

 ?? FOTO HERMAN WOUTERS ?? Meer overlijden­sberichten betekent niet noodzakeli­jk meer overlijden­s.
FOTO HERMAN WOUTERS Meer overlijden­sberichten betekent niet noodzakeli­jk meer overlijden­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium