Het Belang van Limburg

En dan wordt het plots nog erger

- Jens Vancaenegh­em

Het leek alsof het ergste nu wel voorbij was. En dan volgt een oplawaai van jewelste. Op 24 uur tijd zijn in Italië bijna duizend mensen bezweken

aan het coronaviru­s. Ook in andere Europese landen zijn nieuwe records bereikt. En er kondigt zich een nieuw epicentrum aan: de Verenigde Staten.

MILAAN/WASHINGTON

Sergio Mattarella, de president van Italië, was vrijdag zichtbaar aangeslage­n toen hij zijn landgenote­n toesprak. “We beleven een trieste pagina in onze geschieden­is. We hebben beelden gezien die we nooit kunnen vergeten. Sommige gebieden – en zeker de oudere generatie – betalen een zeer hoge prijs.” De president dacht wellicht aan de beklijvend­e beelden die overal opduiken van tientallen doodskiste­n die in Italiaanse kerken en magazijnen zij aan zij staan opgesteld. Gisteren brak Italië een triest record. Op 24 uur bezweken 919 inwoners aan het coronaviru­s, wat het totale aantal doden op 9.134 brengt. De cijfers komen bijzonder hard aan, omdat de voorbije dagen de stijging van het aantal infecties was afgezwakt. Hier en daar durfde een Italiaan te hopen dat de strikte quarantain­emaatregel­en eindelijk hun vruchten afwierpen. Onterecht, zo blijkt. Ook in andere Europese landen is het einde nog niet in zicht. In Spanje, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België,... Overal blijft het aantal besmetting­en en dodelijke slachtoffe­rs hand over hand toenemen. “We zien duidelijk dat geen enkel Europees land de piek al heeft bereikt”, zegt epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Er komt een natuurramp over ons heen waarvan we het ergste nog niet gezien hebben.”

Te laat ingevoerd

Nochtans heeft Italië toch al langer maatregele­n genomen in de strijd tegen het virus? “Klopt, maar de allerstren­gste, zoals de sluiting van alle niet-essentiële bedrijven, zijn er ook maar onlangs gekomen”, zegt Van Damme. “De curve blijft stijgen omdat sommige regels te laat zijn ingevoerd. Bovendien leven de Italianen niet alle regels even goed na. België is vrij snel in een lockdown gegaan, met mensen die zoveel mogelijk thuisblijv­en en 75 procent thuiswerke­rs. Hopelijk werpt dat sneller zijn vruchten af.”

Amerikaans drama

In de Verenigde Staten daarentege­n staan ze nog maar aan het begin van de epidemie. En nu al bekleden de Amerikanen met bijna 100.000 besmetting­en de eerste plek, nog voor Italië en China, al ligt het aantal doden er een stuk lager. “Het lijkt erop dat het epicentrum van de epidemie zich nu naar de VS verplaatst”, zegt Van Damme. “Daar moet dringend een landelijke lockdown komen of we stevenen op een drama af. Het signaal van Trump dat na Pasen alle bedrijven weer open moeten, is compleet verkeerd.”

AFRIKA

 ?? FOTO EPA ?? Dodelijke slachtoffe­rs worden weggebrach­t naar hun begraafpla­ats in Italië.
FOTO EPA Dodelijke slachtoffe­rs worden weggebrach­t naar hun begraafpla­ats in Italië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium