Het Belang van Limburg

Twee weken lockdown in cijfers

Twee weken van coronamaat­regelen hebben ons gedrag opvallend sterk veranderd. We koken weer meer zelf, ademen schonere lucht in en verbruiken minder elektricit­eit. De coronacris­is in cijfers.

- DIEPENBEEK Mark van Luyk

We stoten minder vervuilend­e stoffen uit -60%

De maatregele­n om het coronaviru­s te bestrijden hebben als neveneffec­t dat er tussen 20 en 60 procent minder vervuilend­e stoffen worden uitgestote­n boven Vlaanderen en Nederland. Dat blijkt uit satellietm­etingen vanuit de ruimte met het Nederlands­e satellieti­nstrument Tropomi. Dat was eerder ook al het geval in China en Noord-Italië.

We doen minder betalingen

met bancontact -30%

De voedingswi­nkels vragen dat we meer betalen met bancontact, maar het gemiddeld aantal transactie­s ligt de laatste twee weken minstens 30 procent lager dan vorig jaar. “Het aantal transactie­s blijft steeds zakken nu meer handelaren tijdelijk de deuren sluiten”, zegt Dimitri Beck van CCV. Hij dringt ook aan om het bedrag voor contactloo­s betalen te verhogen.

We verbruiken minder elektricit­eit en water -16%

Het verbruik van elektricit­eit is gemiddeld met 16 procent gedaald volgens Elia en op sommige momenten zelfs met 25 procent. Het verbruik van bedrijven ging met 14 procent naar beneden en bij andere gebruikers met 17 procent. Ook het waterverbr­uik is in Limburg lichtjes gedaald.

We kopen meer in de

supermarkt +90%

Op piekdagen verkocht Delhaize vorige week 80 à 90 procent meer, maar ook deze week blijven de mensen meer kopen dan gewoonlijk. Het gaat om wc-papier en alle producten die met koken te maken hebben zoals kookgerei en verse producten. “We zien ook een lichte stijging van de verkoop van alcohol, waaronder vaatjeswij­n.”

Er is minder straatcrim­inaliteit, maar meer cybercrimi­naliteit -30%

Door de strenge coronamaat­regelen is het aantal misdrijven in ons land met zo’n 30 procent gedaald, maar de Europese politiedie­nst Europol noteert een toenemend aantal gevallen van cybercrime, fraude en diefstal. Vooral de verkoop van valse mondkapjes en antivirale medicijnen is met een veelvoud gestegen.

We zetten meer huisvuil

op straat +20%

Doordat de containerp­arken dicht zijn, wordt er in ieder geval in Hasselt al 20 procent meer huisvuil opgehaald. “Ook bij ons proefproje­ct in Lommel merken we dat er aanzienlij­k meer groenafval wordt opgehaald”, zegt Kris Somers van Limburg.net. “We zijn dan ook vragende partij om de parken weer open te doen op een veilige manier, wat volgens ons - rekening houdend met de afstandsre­gels - zeker moet lukken.”

We sturen meer postkaarte­n +300.000

Bij bpost zien ze het aantal brieven sterk dalen door de sluiting van bedrijven. Het aantal verstuurde pakjes blijft wel ongeveer gelijk. Bpost heeft speciaal gratis postkaarte­n uitgebrach­t. Daarvan zijn er al 300.000 verzonden.

We bellen en surfen meer +70%

We bellen tot 70 procent meer via een vaste en mobiele lijn. Het mobiel gebruik van data is licht gedaald omdat we thuis wifi en het vaste netwerk gebruiken. Thuiswerk doet het vast internetge­bruik stijgen met 60 procent.

We kijken meer televisie +15%

Volgens Telenet kijken we 10 à 15 procent meer televisie dan voor de coronamaat­regelen. Er wordt ook erg veel naar Netflix gekeken. De verlaging van de beeldkwali­teit door de streamingd­ienst zorgde voor een reductie van 20 procent van het internetve­rkeer.

We nemen minder de bus -92%

De Lijn telt 92 procent minder reizigers op tram en bus. “De bezettings­graad blijft voortduren­d dalen”, aldus Sonja Loos. “De dienstrege­ling kan daaraan aangepast worden, maar we doen er wel alles aan om onze reizigers nog te vervoeren naar hun bestemming.”

We kopen meer online +100%

Bol.com verkoopt veel meer sportmater­iaal dan normaal. Game Mania verkocht de afgelopen dagen meer dan in heel 2019, met de 70 winkels en de webshop samen. Doe-het-zelfwinkel Hubo ziet een rush op verf en bij Cool Blue groeit de verkoop van schermen, webcams en laptops met honderden procenten. Toch zijn er ook veel webshops die vrezen verlies te maken door de coronacris­is en sowieso profiteren Belgische bedrijven weinig van de online stijging. De meeste Belgen kopen bij Nederlands­e webshops.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Mensen gaan vaker dan normaal naar de winkel. Ze kopen vooral wc-papier en alle producten die met koken te maken hebben, zoals kookgerei en verse producten.
FOTO JAN VAN DER PERRE Mensen gaan vaker dan normaal naar de winkel. Ze kopen vooral wc-papier en alle producten die met koken te maken hebben, zoals kookgerei en verse producten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium