Het Belang van Limburg

LRM neemt coronamaat­regelen

- Guido Cloosterma­ns

De investerin­gsmaatscha­ppij LRM heeft maatregele­n uitgewerkt die de ruim 500 bedrijven op de Limburgse campussen en incubatore­n extra ademruimte moet geven. Ook KlimOp-leningen kunnen opgeschort worden.

De coronacris­is hakt momenteel hard in op de Limburgse economie. Ook de bedrijven die door de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM ondersteun­d worden met een financieri­ng of lening of die gevestigd zijn op een van de campussen of incubatore­n, schudden op hun grondveste­n. Voor al die bedrijven werkte de LRM een hele reeks maatregele­n uit die de eerste financiële nood moeten lenigen. “De LRM probeert daarbij kort op de bal te spelen”, zegt Jeroen Bloemen. “We doen dit proactief, op een moment dat de uitwerking van de maatregele­n van de overheid en het beleid van de banken ook voor ons nog verre van duidelijk zijn.”

Een eerste maatregel heeft betrekking op de ruim 500 ondernemin­gen en start-ups die gevestigd zijn op een van de campussen, zoals de Hasseltse Corda Campus, en op een van de negen incubatore­n. De huurders krijgen een maand uitstel van betaling. Zij betalen voor de maand april geen huur. Maar het gaat hier wel over een uitstel, geen afstel. De huurprijs zal verdeeld worden over de facturen van de volgende zes maanden, te beginnen vanaf juni. Hoeveel bedrijven van de maatregel gebruikmak­en, is nog niet geweten. Hij werd pas donderdag aangekondi­gd.

KlimOp-lening

Bedrijven die gebruikmak­en van een KlimOp- of Pluslening kunnen de aflossinge­n een half jaar opschorten. De LRM past de domiciliër­ing aan en de lening wordt automatisc­h verlengd. Van de 120 bedrijven die de voorbije dagen gecontacte­erd werden, kozen 93 bedrijven voor een uitstel van hun KlimOp-lening. De overige 27 lieten hun contract ongewijzig­d.

Van de 26 bedrijven met een Pluslening kozen er 20 voor een uitstel.

Kritiek

De maatregel om de betaling van de huur een maand uit te stellen, werd niet bij alle bedrijven op even veel gejuich onthaald. “Waarom blijft de huurprijs ongewijzig­d, terwijl we de vergaderlo­kalen en de keuken toch niet kunnen gebruiken”, zo is er te horen. Jeroen Bloemen zegt dat de dienstverl­ening om gezondheid­sredenen van het eigen personeel werd teruggesch­roefd, maar dat de kantoren van de campussen en incubatore­n nog steeds toegankeli­jk zijn. Ook werden er nog altijd een aantal basisdiens­ten behouden. De maatregele­n zijn volgens Jeroen Bloemen hoe dan ook een evenwichts­oefening tussen de noden van de bedrijven en de verplichti­ngen van de LRM. “Ook de LRM heeft betalingsv­erplichtin­gen tegenover banken en leverancie­rs. Ook onze middelen zijn schaars en moeten verstandig en gericht ingezet worden door zowel jonge, middelgrot­e als grote ondernemin­gen.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Ook de huurders van de ondernemin­gen en start-ups die gevestigd zijn op de Hasseltse Corda Campus krijgen een maand uitstel van betaling.
FOTO DICK DEMEY Ook de huurders van de ondernemin­gen en start-ups die gevestigd zijn op de Hasseltse Corda Campus krijgen een maand uitstel van betaling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium