Het Belang van Limburg

Puzzelen

-

* * *

Het is al bijna een maand geleden dat ik nog eens met m’n quizploegj­e kon gaan spelen. De laatste keer was dat in een zaal in het Antwerpse. We zaten er samengedru­md rond kleine tafeltjes, het was er warm, en om ons verstaanba­ar te maken moesten we bijna in elkaars gelaat schreeuwen. Een quiz is niet ieders idee van een leuk avondje, maar ik kijk er altijd naar uit om die tijd met mijn quizmakker­s door te brengen

Om wat in ‘conditie’ te blijven, speelden we dinsdagavo­nd een quizje met elkaar via WhatsApp. Wanneer iemand een antwoord gevonden had, kreeg hij de kans om een nieuwe vraag te stellen. Terwijl we zo bezig waren, voelde het alsof het ploegje herenigd was, de gezichten moest ik er alleen bij denken.

De moeilijkst­e vraag van de avond kwam van vriend Wilfried, over welk kerkelijk feest de volgende dag - op 25 maart - gevierd werd. We hadden extra tips nodig om het antwoord te vinden.

25 maart valt 9 maanden vóór Kerstmis, de geboorteda­g van Christus. De zwangersch­ap van Maria zou dus - na een soort virtuele verwekking - op die dag begonnen zijn. Woensdag 25 maart was zelfs in virustijde­n geen doordeweek­se weekdag, maar het feest van Maria-Boodschap, van de blijde verwachtin­g.

* * *

Op de nieuwszend­er vertelde een dokter dat wanneer hij na het behandelen van coronapati­ënten thuiskomt, hij uit angst om zijn vrouw en kinderen te besmetten in zijn garage blijft slapen. De man leeft in afzonderin­g in de kamer van een huis dat door de lockdown al afgezonder­d is. Social distancing tot de tweede macht. Afgezonder­de mensen in afgezonder­de kamers van afgezonder­de huizen, in afgezonder­de straten, afgezonder­de wijken, steden en landen. Couveuses in couveuses die als matroesjka-popjes in elkaar passen.

* * *

Ooit zal het glas van de couveuseka­sten er afgaan. Over de ‘openingsda­tum’ wordt gediscussi­eerd - nog enkele weken volgens de een, misschien zelfs negen maanden volgens de ander. We bekijken het voorlopig beter dag per dag indien we niet door onze verwachtin­gen teleurgest­eld willen worden.

En hoe zal de wereld eruitzien wanneer we straks buiten komen? Dat blijft onduidelij­k. Het is zoals een puzzel die gelegd wordt zonder over de afbeelding op de doos te beschikken. Dagelijks zien we hoe verschille­nde stukjes in elkaar passen, maar omdat we er binnen in onze couveuses te dicht met de neus op zitten, kunnen we het geheel nog niet ontwaren.

* * *

Je kan de berg Lu het beste zien, Wanneer je niet op de berg Lu staat.

Chinees gezegde

* * *

Enkele avonden geleden belde mijn moeder me en begon over mijn vader te praten. Hij is al 34 jaar geleden overleden. Ze vroeg me: “Frans, stel dat pappie vandaag nog zou geleefd hebben en we maakten dit mee, zou ik hem dan hebben mogen kussen?”

Ik begrijp niet waarom ik over het antwoord twijfelde. Ik heb blijkbaar nog wat puzzelwerk voor de boeg.

Good luck en tot ziens.

Uw trouwe dienaar, FB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium