Het Belang van Limburg

Driekwart van profclubs eist stopzettin­g competitie in open brief

- Roger Cox

PRO LEAGUE Ze hadden het aangekondi­gd en nu voegen ze de daad bij het woord. Bijna drie kwart (17 stuks) van onze profclubs, voornameli­jk de ‘kleintjes’, eist in een open brief aan de raad van bestuur van de Pro League dat die nu beslist om de rest van de competitie af te blazen. Als op die oproep geen positieve respons komt, wordt gedreigd met een buitengewo­ne algemene vergaderin­g.

Het initiatief van – grosso modo – de K11 (min Eupen) en de acht clubs uit 1B is ingegeven door, wat zij noemen, de besluitelo­osheid van de Pro League. De raad van bestuur gaf woensdag nog aan dat ze voorlopig geen beslissing wil nemen over de competitie. Iemand als Marc Coucke, die nog stiekem hoopt op een Europees ticket voor Anderlecht, wil de competitie desnoods zelfs over de zomer tillen. Club Brugge van zijn kant zou dan weer neigen naar stopzettin­g.

De Spelen en het EK

Hoe dan ook, het is dat getalm dat bij veel clubs in het verkeerde keelgat is geschoten. Vandaar de open brief, die onderbouwd is met maatschapp­elijke, economisch­e en sportieve argumenten. We pikken er de belangrijk­ste uit. De briefschri­jvers verwijzen in eerste instantie naar de afgelastin­g van onder meer de Spelen en het EK voetbal. Daaraan koppelen zij de mening van specialist­en dat het weer toelaten van massaevene­menten één van de laatste stappen zal zijn in de terugkeer naar het normale leven.

Buitenland­ers naar huis

Verder wordt aangehaald dat profclubs ondernemin­gen zijn met specifieke problemen. Zoals daar zijn: spelerscon­tracten die aflopen op 30 juni en de onzekerhei­d van een aantal clubs (KV Oostende, Waasland-Beveren, OHL en Beerschot) over de reeks waar ze volgend seizoen in terechtkom­en, wat leidt tot unfaire toestanden. Verder wordt een pleidooi afgestoken om buitenland­se spelers te laten vertrekken. STVV-voorzitter David Meekers verwoordt het zo: “Gaan wij onze buitenland­ers nog wekenlang aan hun appartemen­t kluisteren, hen dan vier weken laten trainen om één wedstrijd te spelen? Laat die jongens terugkeren naar hun familie, nu het nog kan.” Ander argument: ook voetballen achter gesloten deuren is geen goed idee want een vermijdbar­e druk op de maatschapp­ij. Ten slotte breken de onderteken­aars ook een lans voor fair play.

Een sportief competitie­slot is volgens hen onmogelijk geworden, omdat slechts een beperkt aantal clubs nog belangen te verdedigen hebben.

Op basis van al die elementen roepen de zeventien clubs de Pro League op om hun verantwoor­delijkheid op te nemen en zo snel mogelijk te beslissen “in het belang van het voetbal en van de volksgezon­dheid”. Anders wordt op korte termijn een buitengewo­ne algemene vergaderin­g samengeroe­pen. De meeste clubs lonken naar een competitie met 18 clubs en zonder PO’s voor 2020-2021.

Gepeperde rekening

Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, begrijpt de bekommerni­s van de initiatief­nemers. “Ik deel de analyses. Al is het wel zo dat het stopzetten van de competitie geen materie is van een buitengewo­ne algemene vergaderin­g, maar van de gewone algemene vergaderin­g. Maar dat terzijde.”

Het uitstel van een beslissing is door Croonen enkel ingegeven door de zware financiële gevolgen bij het niet naleven van de tv-contracten. “Wij willen ons gedragen als goeie partners. Het zou niet goed zijn om de pure emotie te volgen en daarna een gepeperde rekening te krijgen. Ik pleit dan ook voor gezond verstand. We moeten, één, op een goeie manier en op het juiste moment, zeker niet te vroeg, stoppen. Twee, we moeten knopen doorhakken over de afloop van de huidige competitie en, drie, oplossinge­n aandragen voor komend seizoen. Daar zal nog veel debat voor nodig zijn. Maar we zullen eruit geraken, in solidarite­it.”

Laat de buitenland­ers

naar hun familie terugkeren, nu het

nog kan

David Meekers (STVV)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? STVV-voorzitter met aanvaller Yuma Suzuki: “Laat die buitenland­ers toch naar hun familie gaan.”
FOTO PHOTO NEWS STVV-voorzitter met aanvaller Yuma Suzuki: “Laat die buitenland­ers toch naar hun familie gaan.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium