Het Belang van Limburg

Voetbalcom­petitie in lagere reeksen stopgezet, leiders zijn nu kampioen

De crisiscel corona van de Voetbalbon­d heeft de competitie in de lagere reeksen vrijdag per direct stopgezet. De stijgers en dalers worden bepaald op basis van de huidige klassering.

- Rob Mertens en Arno Schepers

“Er hebben 101 scenario’s op tafel gelegen”, reageert Benny Mazur (foto), secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen. “Zo is zelfs de idee geopperd om het volgende seizoen pas in januari te laten starten. Maar omdat nu verder spelen - al dan niet met eindronde - niet realistisc­h was, bleven uiteindeli­jk nog twee mogelijkhe­den over: de competitie stopzetten en stijgers en dalers bepalen of het seizoen neutralise­ren. Vermits reeds 80% van de competitie afgewerkt is, hebben we gekozen voor het ‘vastklikke­n’ van de klassering.”

De rangschikk­ingen van 12 maart gelden als ‘sportieve eindklasse­menten’. Om geen oneerlijkh­eid te hebben wat meer of minder gespeelde matchen betreft, berekent men voor elke ploeg een coëfficiën­t. Door deze beslissing zijn Koersel (1prov.), Eksel (2A), Thor Hasselt (2B), Boorsem (3A), Anadol (3B), Gravelo (3C), Sluizen (4A), Turkse Rangers en Borgloon (4C) de kampioenen in de Limburgse reeksen. HeurTonger­en is de enige Limburgse promovendu­s in de amateurree­ksen. Bocholt grijpt nu naast promotie. Reeksgenoo­t Sp.-Mopertinge­n lijkt plots wel zeker van het behoud. Bilzen-Waltwilder en Helson degraderen dan weer uit derde amateurlig­a en zorgen voor een sneeuwbale­ffect in de provincial­e reeksen. Zo degraderen er vier clubs uit eerste provincial­e, zes uit tweede en acht uit derde.

Jeugdvoetb­al

De stopzettin­g van de competitie geldt niet alleen voor alle amateur-, provincial­e maar ook voor jeugdreeks­en.

“De jeugdcompe­titie kan zeker niet hernomen worden. We staan wel weer vriendscha­ppelijke jeugdwedst­rijden of -tornooien toe, van zodra het opnieuw kan volgens de veiligheid­svoorschri­ften die in ons land gelden. Mag er weer gevoetbald worden vanaf 15 juni, dan is dat oké voor ons. Mag het pas vanaf 3 september, dan houden we ons daar uiteraard ook aan”, aldus Mazur. De beslissing geldt ook voor futsal.

Met liefst achttien (!) zijn ze, de Limburgse voetbalclu­bs die vrijdag te horen kregen dat ze volgend seizoen een reeks hoger aan de slag mogen. Maar van kampioenen­vieringen is door de coronacris­is (voorlopig) geen sprake. “Er zou iets moeten gebeuren, maar gaat dat kunnen en wanneer?”, vraagt voorzitter Haegdorens van Koersel zich af.

Wie op kop stond in zijn reeks, mag zich sinds vrijdag dus ook kampioen noemen. In de amateurree­ksen heeft Heur-Tongeren (3B) als enige Limburgse club een promotieti­cket beet.

“In deze crisistijd­en zou euforie ongepast zijn, maar ik ben heel blij”, reageert voorzitter Steven Van Geeteruyen. “We hebben nog geen officiële kennisgevi­ng ontvangen dat onze licentie voor tweede amateur in orde is, maar daar maak ik mij helemaal geen zorgen over. Deze promotie is een beloning is voor het hard labeur van spelers, staf en bestuur. Met enkele versterkin­gen erbij gaan we zeker niet misstaan in tweede amateurs. Ik voorspel wel een zeer moeilijk seizoen op vlak van sponsoring. Het laatste waar handelaars en bedrijven in de zomer aan gaan denken, is om geld te steken in de sport. Maar dat zal voor alle ploegen zo zijn.” “Ik denk dat wij onze titel ook verdienen, want we hebben toch 25 weken onafgebrok­en op kop gestaan”, reageert voorzitter Jos Haegdorens van Koersel (1prov.). “We kennen dit scenario, want drie jaar geleden zijn we uit tweede ook gepromovee­rd zonder te spelen, nadat Bilzen-Waltwilder en Heur-Tongeren via de eindronde alsnog stegen. We gaan nu niet verder shoppen. Want over welke financiële middelen gaan we nog beschikken? Sponsors gaan immers ook de gevolgen ondervinde­n van corona.”

Als gevolg van die corona kregen vrijdag drie clubs uit tweede een promotieti­cket in handen: leiders/kampioenen Eksel (2A) en Thor Hasselt (2B) én H.-Millen (2B), dat het in de strijd om het bijkomende ticket haalde van RC Peer dankzij één winstmatch meer.

“Er gaat een scala aan emoties door me heen”, reageert Ekselvoorz­itter Jean-Paul Vandael. “Ik ben opgelucht met de beslissing van de bond en gelukkig met het kampioensc­hap. Anderzijds geeft het ook een wrang gevoel

dat we dat niet op het veld mochten vieren.”

“Voor ons is dit een mooi afscheid van de naam Thor”, vindt secretaris Jan De Buyser. “Een aantal bestuursle­den werkt al vijftien jaar aan de stelselmat­ige opgang van de club. Dat ik als nieuwe voorzitter van Juve Hasselt, het fusieproje­ct van Thor en Herkenrode, meteen mag proeven van eerste provincial­e, is schitteren­d. Uiteraard is dit voor de spelers een eigenaardi­ge situatie. Maar als de overheid groen licht geeft, hoop ik van ons eindeseizo­ensfeest een echt kampioenen­bal te maken.” In het kielzog van kampioenen Boorsem (3A), Anadol (3B) en Gravelo (3C) mogen ook Opglabbeek

(3A) en Hechtel (3B) volgend seizoen in tweede aan de slag.

Derde stijgt, tweede niet

Zes ploegen uit vierde zijn zeker van promotie: leiders Sluizen (4A), Turkse Rangers (4B) en Borgloon (4C) en bijkomende stijgers Heis (4A), Winterslag (4B) en Velm (4C). Turkse Rangers had eerder deze maand de titel in haar reeks al veiliggest­eld. “Natuurlijk was ik bang dat de resultaten geneutrali­seerd zouden worden, maar dat is ons gelukkig bespaard gebleven”, reageert speler-trainer Mustafa Yildiz.

Niet nummer twee Waterloos, maar wel nummer drie Winterslag mag - op basis van een beter coëfficien­t - ook naar derde. “Dit is de eerste promotie sinds onze oprichting in 2002”, vertelt voorzitter Yves Grouwels van Winterslag. “Omdat voetballen er niet meer in zat, rekende ik de afgelopen dagen stiekem op promotie. We zijn een ploeg met weinig centen, maar zullen ook in een reeksje hoger geen mal figuur slaan.” “Het is een sportief hoogtepunt”, vindt voorzitter Jean-Pierre Vanmeeren van Borgloon (4C). “Gelukkig maar, want de vastgelegd­e spelers wilden niet allemaal komen als we in vierde bleven.”

Bocholt

Bocholt VV, nummer twee in tweede amateurlig­a B, is wellicht het grootste slachtoffe­r van deze bondsbesli­ssing. “Het gezond verstand heeft wellicht gezegevier­d, maar toch komt dit hard aan voor onze club”, reageert voorzitter Fons Martens. “Zeker omdat we enkele weken geleden nog zelf aan de leiding stonden en de titelstrij­d nog open lag. Dit is sneu voor spelers, bestuur en supporters, die dit seizoen meer dan ooit geloofden in de promotie.” Die kan er enkel nog komen indien clubs uit eerste amateurlig­a geen licentie halen.

Vrouwen

In de vrouwenree­ksen zijn Alken (1prov.) en Jong STVV (2prov.) kampioen.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Heur-Tongeren (links) stijgt naar tweede amateurs, Koersel (rechts) is de kampioen in eerste provincial­e.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Heur-Tongeren (links) stijgt naar tweede amateurs, Koersel (rechts) is de kampioen in eerste provincial­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium