Het Belang van Limburg

Pensioensp­aarders niet gespaard

- Frida Deceunynck

Op 19 februari stonden de pensioensp­aarfondsen nog op hun hoogste niveau ooit. Een maand later ziet de wereld er helemaal anders uit en zijn de dynamische fondsen met 17 tot liefst 27 procent naar beneden getuimeld. Ook de defensieve fondsen, die voor meer dan de helft obligaties in portefeuil­le hebben, delen in de klappen. Die hebben gemiddeld zo’n 13 procent van hun inventaris­waarde prijsgegev­en.

Na het mooie parcours van vorig jaar komt de coronacris­is voor pensioensp­aarders als een koude douche. De vraag is nu: wat kunt u doen om de schade te beperken?

Is het slim om nu te verkopen?

Nee, verkopen (eigenlijk: het opgespaard­e kapitaal nu opnemen) is op dit moment geen goed idee. U mist dan iedere kans op herstel. “Het doel van pensioensp­aren is om op lange termijn een mooi kapitaal op te bouwen”, zegt Bart Vanden Bogaert van BNP Paribas Fortis Asset Management. “Dat is nog altijd het uitgangspu­nt. De historisch­e rendemente­n bewijzen dat dit kan, ondanks alle koersdalin­gen en crisissen.” Enkele cijfers: na de terroristi­sche aanslagen in 2001 doken de dynamische pensioensp­aarfondsen zo’n 25 procent in het rood. In 2008 duwde de financiële crisis de koersen opnieuw 40 procent naar beneden. Toch bleef het de moeite om de rit uit te zitten. Volgens de laatste update van de federatie Beama bedroeg het gemiddelde rendement van de Belgische pensioensp­aarfondsen tussen 1995 en 2020 6,6 procent per jaar.

Ook vanuit fiscaal standpunt kan een slecht getimede opname u veel geld kosten. Neemt u het kapitaal op voor de wettelijke voorziene eindleefti­jd, dan betaalt u een fiscaal boetetarie­f van 33 procent, in plaats van de normale eindbelast­ing van 8 procent.

Wat is de beste strategie als ik bijna op pensioen ga?

Hebt u uw contract geopend voor uw 55ste verjaardag, dan wordt de eindbelast­ing ingehouden in het jaar dat u 60 wordt. Bent u later begonnen, dan wordt de belasting geïnd op de tiende verjaardag van het contract. Na de inhouding van de eindbelast­ing kunt u het kapitaal zonder bijkomende belastinge­n opvragen.

“Voor pensioensp­aarders die hun kapitaal niet onmiddelli­jk nodig hebben, is het aangewezen om met uitstappen te wachten”, zegt Vanden Bogaert. “Economisch gezien mogen we verwachten dat er na deze crisis een herstel volgt.”

Hoe snel het herstel er komt, is moeilijk te voorspelle­n, maar hou er rekening mee dat dit meerdere jaren kan duren. Na het dieptepunt van de financiële crisis hadden de dynamische pensioenfo­ndsen bijna vijf jaar nodig om weer op hun niveau van voor de crisis te komen. Voor de defensieve pensioensp­aarfondsen duurde dat ongeveer drie jaar.

Is het een goed idee om nu bij te storten?

Ja, verder sparen is de boodschap. Zo profiteert u van de gedaalde koersen om bij te kopen. Dat trekt uw gemiddelde aankoopkoe­rs naar beneden. Daardoor zit u sneller weer op winst als de koersen opnieuw aantrekken. “Niemand kan exact voorspelle­n wanneer deze crisis ten einde is”, waarschuwt Vanden Bogaert. “Door te kiezen voor maandelijk­se stortingen, hoeft u daar niet wakker van te liggen. Dan moet u in volatiele tijden zoals nu niet nadenken over het beste instapmome­nt.” Tot het jaar waarin u uw 64ste verjaardag viert, kan pensioensp­aren u bovendien een mooie belastingv­erminderin­g opleveren. Dat krikt uw netto rendement omhoog. Stortingen tot 990 euro worden beloond met een belastingv­erminderin­g van 30 procent. Zo kunt u 297 euro recuperere­n. Stortingen van 1.270 euro leveren een belastingv­erminderin­g op van 25 procent. Dat laat een fiscaal voordeel toe van 317,5 euro. Stortingen tussen 990 en 1.270 euro zijn te mijden.

Is het een goed moment om met pensioensp­aren te starten?

Jawel, door de gedaalde koersen is het nu een gunstig instapmome­nt. Hou er wel rekening mee dat de koersen eerst nog verder kunnen dalen. Met maandelijk­se stortingen kunt u dit risico spreiden. Nog belangrijk­er dan de marktconte­xt is het om zo vroeg mogelijk met pensioensp­aren te starten. Door het sneeuwbale­ffect van rente op rente kunnen stortingen op jonge leeftijd exponentie­el aangroeien. Stort u van uw 25ste tot uw 35ste elk jaar 990 euro tegen 4 procent, dan heeft u op 60 jaar een bruto kapitaal van 32.952 euro. Doet u datzelfde tussen 50 en 60 jaar, dan heeft u aan het einde van de rit maar 12.361 euro.

Is het niet beter te kiezen voor een pensioensp­aarverzeke­ring?

Met een pensioensp­aarverzeke­ring is uw kapitaal gewaarborg­d (na aftrek van kosten). De keerzijde is dat u in deze marktconte­xt geen al te hoge rendemente­n moet verwachten. Het gewaarborg­d rendement bedraagt voor huidige stortingen maximaal 0,90 procent. Inclusief de winstdeeln­ame kwam het rendement de afgelopen jaren zelden boven 2 procent uit. De kans dat er dit jaar geen winstdeeln­ame wordt uitbetaald, is gezien de crisis reëel. Pensioensp­aarfondsen hebben een groter winstpoten­tieel, maar bieden geen kapitaalga­rantie. Voor jonge pensioensp­aarders blijft dit de beste optie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium