Het Belang van Limburg

Hoe een mislukte huurmoord de tijgerkoni­ng onttroonde

-

Documentai­remakers Eric Goode en Rebecca Chaiklin hadden wellicht nooit gedacht dat ze vijf jaar van hun leven aan dit verhaal zou spenderen. Goode - zelf een reptielenf­anaat - rolde er eerder toevallig in. Toen hij ooit een reptielenh­andelaar ontmoette die ook een uiterst zeldzame sneeuwluip­aard in zijn aanhangwag­en had zitten, raakte hij geïntrigee­rd door het bijzondere milieu van eigenaars van grote katachtige­n.

In de VS is het perfect legaal voor particulie­ren om tijgers, leeuwen of luipaarden te hebben, te kweken of te verhandele­n. Dat leidt tot een opmerkelij­ke conclusie: er leven meer tijgers in Amerikaans­e kooien (10.000) dan in het wild (4.000). Dierenrech­tenorganis­aties leuren al jaren vergeefs met de Big Cat Public Safety Act, een wetsvoorst­el om het commerciee­l uitbuiten van jonge welpjes te verbieden.

Geblondeer­d nektapijtj­e

En laat dat nu net de hoofdbezig­heid zijn van verschille­nde eigenaren van privédiere­ntuinen. Bezoekers krijgen er circusshow­s te zien met de roofdieren en mogen voor grof geld babytijger­s knuffelen en ermee spelen. Al snel komen de documentai­remakers uit in Oklahoma bij Joseph Schreibvog­el, alias Joe Maldonado-Passage. Of nog beruchter als Joe Exotic, een karikatuur van een karikatuur met een geblondeer­d nektapijtj­e, piercings, tatoeages, onmisbare truckerspe­t en een veel te groot ego voor zo’n tenger lijf. Joe Exotic omschrijft zichzelf als een gay cowboy die zot is van polygamie, vuurwapens en tijgers, en hij claimt de grootste tijgerfokk­er van de VS te zijn. In Oklahoma runt hij het Greater Wynnewood Exotic Animal Park waar bijna 300 grote katachtige­n in kooien leven: tijgers, leeuwen, panters, poema’s, luipaarden en kruisingen.

Afgerukte arm

In zijn dierentuin gedraagt Joe Exotic zich als een koning. Of eerder een tiran die zijn woedeuitba­rstingen bekoelt met machinegew­eren. Het zootje ongeregeld dat de dierentuin draaiende houdt, bestaat uit ex-gedetineer­den en mensen die Exotic uit de goot heeft geplukt. Het lijkt wel alsof ontbrekend­e tanden en ledematen bij de company policy horen. Als een vrouwelijk­e werknemer een arm wordt afgerukt door een tijger staat dat ook op video. Omdat de excentriek­e zoodirecte­ur besloten had een cameraploe­g in dienst te nemen. Die moet hem non-stop volgen voor een dagelijkse realitysho­w op zijn eigen YouTube. Vijf dagen later is de vrouw weer aan de slag. Werkongeva­l, klinkt het nuchter.

Die realitybee­lden zijn natuurlijk van goudwaarde voor de documentai­re. Net als die van de potsierlij­ke huwelijksc­eremonie waarbij Joe in de echt treedt met twee van zijn loverboys die hij aan zich bindt met geld en drugs. Dat er een van hen zich niet veel later apestoned per ongeluk door het hoofd schiet, is maar een van de vele what the fuckscènes in deze documentai­re. Net zoals het zijspronge­tje waarin Joe Exotic opkomt als Amerikaans presidents­kandidaat in 2016 en campagne gaat voeren met tijgers in een parade.

Huurmoord

Maar dé rode draad in de documentai­re is de compleet ontspoorde vete tussen Joe Exotic en dierenrech­tenactivis­te Carole Baskin. Die laatste leidt in Florida een opvangcent­rum voor grote katachtige­n en voert een verwoede strijd tegen de fokkers van deze roofdieren, met Joe Exotic als exponent. Wat begint als online gesteggel - Joe Exotic maakt videoclips voor de countryson­gs waarin hij zijn rivale voor schut zet - loopt snel uit tot pesterijen (slangen achterlate­n in de brievenbus), rechtszake­n en extreme toestanden waarbij de tijgerfokk­er een mannequinp­op met het gezicht van Baskin met explosieve­n opblaast.

Het aureool van de dierenlief­hebster versplinte­rt wel als de filmmakers inzoomen op de verdwijnin­g van haar eerste echtgenoot. Volgens Joe Exotic heeft Baskin haar man vermoord en aan haar tijgers gevoerd. De ruzie loopt zo hoog op dat er uiteindeli­jk een huurmoorde­naar wordt ingeschake­ld om Carole Baskin uit de weg te ruimen. Maar de FBI kan het snode plan dankzij informante­n verijdelen. Als er één true crime-reeks is waarin u uw klauwen moet zetten, dan is het deze wel.

→ Tiger King: Murder, Mayhem and Madness, nu op Netflix.

 ?? FOTO NETFLIX ??
FOTO NETFLIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium