Het Belang van Limburg

Competitie stopgezet mét stijgers en dalers

-

“Deze beslissing is zeker niet goed voor elke betrokken club” Benny Mazur Voetbal Vlaanderen

De voetbalcom­petitie in de lagere reeksen wordt stopgezet en de huidige klassering­en worden beschouwd als sportieve eindklasse­menten. De Voetbalbon­d verkoos dit scenario boven het nog proberen voortzette­n van de competitie of het neutralise­ren van het seizoen. De regel - die geldt voor alle amateur-, provincial­e én jeugdreeks­en - uitgelegd in vier vragen. 1 Waarom valt deze beslissing nu (al)?

Benny Mazur, secretaris-generaal Voetbal Vlaanderen: “Het had geen zin om deze beslissing nog voor ons uit te schuiven. Onze clubs wilden ook duidelijkh­eid. Weet je, voetbalbes­tuurders worden vaak afgeschild­erd als wereldvree­mden, ook nu kregen we al kritiek: waar wachten jullie in godsnaam nog op? Wel, we hebben onze verantwoor­delijkheid genomen en de knoop doorgehakt. We hebben daarbij rekening gehouden met de medische, politieke en Europese omgeving. Viroloog Marc Van Ranst heeft afgelopen week nog eens herhaald dat voetballen vóór juni uitgeslote­n lijkt, dat de kans dat de maatregele­n versoepeld worden 0,0 is. Vandaar: de competitie wordt per direct stopgezet. Maar hier is urenlang over geargument­eerd en gedebattee­rd.”

2 Waarom kiest de bond voor dit scenario?

Mazur: “Er hebben 101 scenario’s op tafel gelegen. En welk scenario je ook kiest, je kan nooit goed doen voor iedereen. Er zaten gekke ideeën tussen. Zoals deze competitie in het najaar verder afwerken, zelfs met eindronden en dan het volgende seizoen van januari tot december te laten doorgaan. Uiteindeli­jk bleven nog vier scenario’s over. Maar twee daarvan verder spelen al dan niet met eindronde - bleken dus niet realistisc­h.

Bleven over: de competitie stopzetten en stijgers en dalers bepalen of het seizoen neutralise­ren. Omdat reeds 80% van de competitie afgewerkt is, hebben we gekozen voor het ‘vastklikke­n’ van de klassering. In sommige reeksen is de kampioen al gekend, in andere reeksen zijn er koplopers nog pakweg één zege van de titel verwijderd. Het zou toch niet eerlijk zijn om hen dat af te nemen? Maar deze beslissing is zeker niet goed voor elke betrokken club.”

3 Hoe worden de stijgers en dalers bepaald?

Mazur: “We baseren ons op de klassering van 12 maart. Elke ploeg krijgt een definitief puntentota­al achter de naam, na de zogezegde coëfficiën­tberekenin­g, zodat er geen oneerlijkh­eid is wat betreft meer of minder gespeelde matchen. Ook het aantal stijgers en dalers blijft volgens de modaliteit­en, zoals die in onze reglemente­n voorzien zijn. Indien nodig worden hier ook nog de licentiere­gels op toegepast. Er worden noch eindrondes noch testwedstr­ijden gespeeld om de eindrangsc­hikking (dalers of stijgers) vast te leggen. We gaan dus géén reeksen creëren van zeventien ploegen met daaronder reeksen van dertien ploegen om iedereen te plezieren. Neen, we nemen onze verantwoor­delijkheid. Indien clubs niet akkoord zijn, kunnen ze altijd verhaal halen. Dat is reglementa­ir voorzien. We hebben er een week over gedaan om deze knoop door te hakken en ervoor te zorgen dat we juridisch in orde zijn.”

4 Wat met het jeugdvoetb­al?

Mazur: “Deze regeling geldt voor alle afdelingen/reeksen van het amateurvoe­tbal (competitie­f voetbal, recreatief voetbal, futsal en minivoetba­l, vrouwen en mannen). Dus ook voor het jeugdvoetb­al. Enige uitzonderi­ng die we voor het jeugdvoetb­al maken, is dat we vriendscha­ppelijke wedstrijde­n of tornooien weer toestaan, zodra het volgens de veiligheid­svoorschri­ften die in ons land gelden weer kan. Mag er weer gevoetbald worden vanaf 15 juni, dan is dat oké voor ons. Mag het pas vanaf 3 september, dan houden we ons daar uiteraard ook aan. Maar jeugdcompe­tities kunnen zeker niet worden hernomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium