Het Belang van Limburg

Vijf jaar cel voor stiefmama die Damian (3,5) doodsloeg

- Geert Houben

De 27-jarige Rosa B. is vrijdag in Hasselt tot vijf jaar cel veroordeel­d nadat ze haar 3,5-jarig stiefzoont­je had gedood in Peer. Op haar proces verklaarde ze depressief te zijn en met negatieve gedachten te worstelen. De rechter ging niet in op de vraag tot onmiddelli­jke aanhouding.

Sinds begin 2015 woonde Rosa B. in Peer samen met haar man, een Amerikaans­e militair werkzaam op de basis van Kleine-Brogel. In maart van dat jaar volgde er gezinsuitb­reiding en kreeg het koppel samen een dochtertje. Elk hadden ze nog een kind uit een vorige relatie. Hun geluk was compleet. Maar op 30 maart 2016 kwam daar abrupt een einde aan. Na het middageten stuurde de vrouw het stiefzoont­je, dat weigerde te eten, naar bed terwijl de vader niet thuis was. “Waarom doe je zo moeilijk tegen mij?”, vroeg ze hem. Het amper 3,5-jarige jongetje antwoordde niet. “Omdat er met zo’n jong kind geen gesprek valt te voeren”, merkte de procureur op tijdens het proces. De vrouw ontplofte vervolgens. Ze verklaarde dat ze hem een zestal keer stompte in de buikstreek. Telkens viel de kleuter op de grond en stond weer recht.

Hevig geweld

De wetsdokter stelde vast dat het om talrijke slagen ging, minutenlan­g. Er waren meerdere kneuzingen, bloeduitst­ortingen aan de dunne darm, een gescheurd middenrif … “Door meervoudig­e slagen met volle kracht is op de buik van het kindje geslagen. Mogelijk is hij daarna nog tegen de bedrand gegooid. Het gaat hier om langdurig en zeer hevig geweld op een driejarig kind”, klonk het. Pas ’s avonds en in volle paniek belde ze haar echtgenoot op dat er wat aan de hand was. De man deed de vreselijke ontdekking in de slaapkamer. Alle hulp kwam te laat, ook al bleek uit onderzoek dat de jongen nog een tijdje geleefd heeft na de vele slagen. Na zeven maanden bekende de vrouw de feiten en belandde ze een jaar in de cel. “Dit is een nachtmerri­e waaruit ik niet wakker word”, zei ze in de rechtbank. Haar advocaat Philip Daeninck kon leven met het vonnis. “Mijn cliënt en ik kunnen ons hierin vinden. De straf ligt gevoelig lager dan de aanvankeli­jk gevorderde acht jaar cel. Gelukkig is de rechtbank niet ingegaan op de onmiddelli­jke aanhouding. De kans is klein dat wij in hoger beroep gaan. De stiefmama wist dat er gevolgen aan haar daden verbonden waren en wil deze nu ondergaan.” Pieter Helsen, raadsman van de tegenparti­j, reageerde tevreden. “De familie van slachtoffe­rtje Damian hoopt dat ze hiermee de strafproce­dure kunnen afsluiten.” De gerechtsko­sten bedragen bijna 16.000 euro. Aan de burgerlijk­e partijen is Rosa B. 81.340 euro verschuldi­gd.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Rosa B. woonde in Peer samen met haar man en hun drie kinderen. Ze is veroordeel­d tot 5 jaar cel voor de dood van Damian (inzet).
FOTO DICK DEMEY Rosa B. woonde in Peer samen met haar man en hun drie kinderen. Ze is veroordeel­d tot 5 jaar cel voor de dood van Damian (inzet).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium