Het Belang van Limburg

“Ik hoor die verschrikk­elijke slag nog vaak”

Helena Vastmans en haar man Hubert Oosterbos hebben bijna weer een woonkamer. In april 2019 reed een vrachtwage­n ’s ochtends recht hun huis binnen. “We hebben gelukkig niet veel nodig.”

- Phillip Pergens

De tachtigjar­ige Helena uit de Neeroetere­nstraat in Opoeteren (Maaseik) blijft er heel kalm onder. Het Covid19-virus houdt haar bezig. De bewegingsv­rijheid die zij en haar man Hubert hebben, is beperkt, maar voldoende. “We hebben gelukkig niet veel nodig. Op onze leeftijd ben je sneller content. Een keukentje en tafel om aan te zitten. Daar geraak je al ver mee”, vertelt ze.

Toch heeft het echtpaar weer iets om naar uit te kijken. Momenteel wordt hun woonkamer vanaf de grond heropgebou­wd. Die werd

Seconde

in de vroege ochtend van 23 april vorig jaar onherstelb­aar verwoest door een tientonner. Een uitwijkman­oeuvre van de vrachtwage­nchauffeur, nadat een gedrogeerd­e automobili­st in een flauwe bocht recht op hem afkwam bij het inhalen van een andere truck. “Ik hoor die verschrikk­elijke slag nog vaak terug. Ik kan het me herinneren alsof het gisteren was. Je kan dan enkel dankbaar zijn dat het niet erger is afgelopen”, zegt de bewoonster.

De schade aan het huis was zo groot dat de stabilitei­t niet gegarandee­rd kon worden. Het stond op instorten en werd uiteindeli­jk helemaal afgebroken. Uit noodzaak. Nu de verzekerin­gskwesties achter de rug zijn, krijgt de woonkamer van weleer stilaan vorm. Onherstelb­are schade kan je in een fractie van een seconde aanrichten, maar het herstellen neemt veel meer tijd in beslag. Maar we hebben tijd. De aannemers zijn afhankelij­k van de leverancie­rs en in deze periode is het allemaal niet vanzelfspr­ekend. We zien het wel gebeuren. En tot dan blijven we rustig. Meer kan je toch niet doen. Je daar in druk maken heeft geen nut”, besluit Helena.

 ?? FOTO PPN ?? De vrachtwage­n reed recht de woonkamer binnen bij Helena en Hubert. “Dat deel werd uiteindeli­jk helemaal afgebroken en nieuw gebouwd”, zegt Helena.
FOTO PPN De vrachtwage­n reed recht de woonkamer binnen bij Helena en Hubert. “Dat deel werd uiteindeli­jk helemaal afgebroken en nieuw gebouwd”, zegt Helena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium