Het Belang van Limburg

ZUTENDAAL

- Chris Nelis

Vijf hectare van het landbouw- en natuurgebi­ed grenzend aan het bedrijf Ebema in Zutendaal wordt watergebon­den bedrijvent­errein. De Vlaamse Regering past daarvoor het GRUP aan. Het betonverwe­rkend bedrijf krijgt zo expansiemo­gelijkhede­n.

De beslissing van de Vlaamse Regering werd vrijdag genomen, liefst zestien jaar nadat de aanvraag werd ingediend. Het voorste deel van Ebema loopt gelijk met het Albertkana­al, het achterste met de grillige vorm van natuuren landbouw. En dat hindert volgens het bedrijf een goede organisati­e

EEen mogelijkhe­den om verder te ontwikkele­n. Het was Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) die bij de Vlaamse Regering pleitte voor de aanpassing van het GRUP. “Het Economisch Netwerk Albertkana­al is een meerwaarde voor onze economie”, zegt Demir. “Door geen vrachtwage­ns maar schepen te gebruiken voor transport, worden onze wegen ontlast. Dat dit ook een verminderi­ng van de CO2uitstoo­t met zich meebrengt, heeft Ebema al lang begrepen. Met de goedkeurin­g van dit plan kan het bedrijf zich beter organisere­n en ontwikkele­n.” Zowel landbouwal­s natuurgebi­ed worden omgezet naar watergebon­den bedrijvent­errein. Het gaat in totaal om zo’n vijf hectare.

Niet stapelen

“Vier hectare zullen ook effectief gebruikt worden”, zegt Ludo Panis van Ebema. “De grond huren we van De Vlaamse Waterweg. Die zorgt ook voor de compensati­e van het stukje bos. De facto gaat het om een beslissing met een duurzaam karakter. Niet alleen het transport over het water zal nu toenemen, maar ook onze interne organisati­e zal beter worden. Het GRUP voorkomt bijvoorbee­ld dat we in de hoogte moeten gaan stapelen. Dat zou pas echt een verschrikk­elijk beeld zijn in dit mooie gebied. Het zat er aan te komen, maar we zijn heel blij dat de Vlaamse Regering haar engagement concretise­ert. Het geeft ons wat meer rechtszeke­rheid. We vinden het alleen jammer dat er soms zo een lange periode - zestien jaar in dit geval - moet overheen gaan alvorens we kunnen overgaan tot verdere ontwikkeli­ng.”

Het dossier is nu op weg naar de Raad van State die één maand te tijd krijgt om advies uit te brengen. Pas daarna wordt de beslissing ook effectief van kracht.

De gemeente wil eikenproce­ssierupsen zo veel mogelijk voorkomen door de eikenbomen in Pelt te inventaris­eren. Als de tijd daar is – meestal eind april of begin mei – zullen ze dpreventie­f behandeld worden. Ook op privé eigendomme­n worden de bomen behandeld. Wie in Pelt een eikenboom op zijn privéterre­in heeft, kan dit tot en met 15 april melden via www.gemeentepe­lt.be/processier­upsen of op 011/94 92 33. De gemeenteli­jke groendiens­t komt kijken of een preventiev­e behandelin­g nodig is en of de boom bereikbaar is met de sproeimach­ine. Eerdere meldingen worden automatisc­h opgenomen in het preventiep­lan. Wie in het verleden al een eikenboom gemeld heeft, hoeft dit dus niet opnieuw te doen.

 ??  ??
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Ebema gaat vier van de vijf hectare gebruiken om zich beter te organisere­n en verder te ontwikkele­n.
FOTO CHRIS NELIS Ebema gaat vier van de vijf hectare gebruiken om zich beter te organisere­n en verder te ontwikkele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium