Het Belang van Limburg

Riemst speelt en zingt massaal het Limburgs Volkslied op straat

-

De bevolking van Riemst is massaal ingegaan op de uitdaging van het gemeentebe­stuur om vrijdagavo­nd om 18 uur op straat te komen om er uit waardering voor iedereen die betrokken is bij de coronacris­is, het Limburgs Volkslied te brengen. In alle dorpen weerklonk ‘Waar in ’t bronsgroen eikenhout …’ uit de instrument­en en kelen van jong en oud, en dat op keurige afstand van elkaar.

“Hoeveel Riemstenar­en er precies aan de actie meededen, blijft giswerk”, zegt initiatief­nemend schepen Peter Neven (CD&V), “maar ik ga ervan uit dat het er enkele duizenden geweest zijn, verspreid over al de deelgemeen­ten. Als je merkt dat hier in Riemst op de kruising van de Tramstraat en Klein Lafeltstra­at al nagenoeg 50 mensen samenkwame­n, dan zijn het er over heel Riemst inderdaad ontzettend veel geweest. Het filmpje met de oproep dat gemaakt werd door Thomas Beusen, Elien Severens en Bernice Claessens van de gemeenteli­jke cultuur- en jeugddiens­t werd verspreid via Facebook. In een mum van tijd werd het 124 keer gedeeld en ruim 9.000 keer geliket.” Robrecht Leesen, voorzitter van de Koninklijk­e Harmonie SintMartin­us Riemst en zelf inwoner van de Tramstraat, gaf om stipt 18 uur het startsein, waarna er zowat 50 muzikanten ‘Waar in ’t bronsgroen eikenhout, ’t nachtegaal­tje

zingt ...’ aanvatten. Het klonk verbazingw­ekkend gediscipli­neerd en harmonieus. Ook in de andere deelgemeen­ten van de gemeente die in 2009 de titel van ‘muzikaalst­e gemeente van Vlaanderen’ ontving, weerklonk uit honderden instrument­en en kelen het volkslied.

“Ik wil de vele moedige mensen die op dit ogenblik onder grote druk en in ongerusthe­id werken een hart onder de riem steken en ook hoop geven aan iedereen die de ziekte als patiënt of als familielid ervaart”, zegt een ontroerde inwoonster van de Tramstraat.

“Riemst heeft zich vandaag van haar mooiste kant getoond”, besluit schepen Neven. “Aan de inwoners die de actie op film of foto vastlegden, vragen we om deze te mailen naar riemsthelp­t@riemst.be. De gemeenteli­jke communicat­iedienst maakt er nadien een compilatie van die ook via Facebook zal verspreid worden.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Heel wat Riemstenar­en kwamen op straat om er het Limburgs Volkslied te spelen en zingen.
FOTO LUC DAELEMANS Heel wat Riemstenar­en kwamen op straat om er het Limburgs Volkslied te spelen en zingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium