Het Belang van Limburg

Tweede keer ontgraving­en op kerkhof Eisden-Dorp

-

HERINRICHT­ING MAASMECHEL­EN

Het gemeentebe­stuur van Maasmechel­en gaat het kerkhof in de Kerkhofstr­aat in Eisden-Dorp herinricht­en. “Er zijn op het kerkhof in Eisden-Dorp voor de tweede keer opgravinge­n en ruimingen noodzakeli­jk”, zegt schepen Marleen Kortleven (Open Vld). “Een eerste keer hebben we opgravinge­n uitgevoerd in functie van een concessie. Families die het graf van hun dierbare wilden laten staan, hebben hiervoor betaald. Graven waarvan de concessie niet verlengd werd, zijn geruimd. Door deze ruimingen heeft het kerkhof een aparte aanblik. De graven waarvoor wel een concessie werd betaald, staan verspreid in een grote open vlakte. Dat is niet mooi.”

“Om die reden gaan we de betrokken families voor het behoud van het graf aanschrijv­en,” zegt burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V). “Het gaat om zeventien graven die we willen verplaatse­n naar een andere locatie op het kerkhof. De zeventien lichamen worden opgegraven, herbegrave­n en de zerken worden netjes opnieuw naast elkaar geplaatst.” “Zo krijgen we op het bestaande kerkhof ruimte om nieuwe wandelwege­n aan te leggen en het kerkhof in het algemeen her aan te leggen,” vult schepen Kortleven aan. “Op het kerkhof zullen we ook een nieuw columbariu­m maken. Dit columbariu­m zal bestaan uit een muur die we optrekken en waar families de assen van hun nabestaand­en plaatsen. De werkzaamhe­den aan het kerkhof zijn dit jaar nog gepland.”

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Na een eerste opgraving op het kerkhof in Eisden-Dorp liggen bestaande graven her en der in het park. Het gemeentebe­stuur wil de nog resterende graven een nieuwe locatie geven.
FOTO MARK DREESEN Na een eerste opgraving op het kerkhof in Eisden-Dorp liggen bestaande graven her en der in het park. Het gemeentebe­stuur wil de nog resterende graven een nieuwe locatie geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium