Het Belang van Limburg

Sint-Truiden opent eerste zorghotel van Limburg

In Sint-Truiden is maandag het eerste schakelzor­gcentrum van ons land geopend. ‘De Kroon’ moet patiënten verzorgen die geen ziekenhuis nodig hebben, maar om sociale redenen niet thuis kunnen blijven.

- SINT-TRUIDEN Mark van Luyk

Het eerste schakelzor­gcentrum van ons land opent niet toevallig in Sint-Truiden. “Onze regio is het epicentrum van de coronabesm­etting in België”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren. “We zijn dan ook meteen aan de slag gegaan om het gebouw van het voormalige woonzorgce­ntrum La Madrugada, vlak aan het station, weer operatione­el te maken. Omdat dit zo belangrijk is voor de volksgezon­dheid heeft de stad Sint-Truiden de kosten geprefinan­cierd. Gisteravon­d kreeg ik het verlossend telefoontj­e van minister Wouter Beke dat we mochten opengaan. Dinsdag komen de eerste twee patiënten.”

In het schakelzor­gcentrum zijn 50 bedden voorzien voor patiënten die medisch gezien het ziekenhuis mogen verlaten, maar die dit niet kunnen omdat de woonomgevi­ng niet aangepast is of omdat ze thuis niet de aangepaste zorg kunnen krijgen. “We hebben beneden een afdeling voor gewone patiënten, bijvoorbee­ld iemand met een heupfractu­ur die nog medisch toezicht nodig heeft. Op de bovenste afdeling verblijven de covid 19-patiënten die toezicht nodig hebben. Ze kunnen gestuurd worden door de huisdokter, het triagecent­rum of het ziekenhuis.” Het rusthuis staat sinds drie maanden leeg. “Dit was een leeg gebouw, er waren kapotte leidingen, alles moest gepoetst, ontsmet en opgeruimd worden. We zijn er maandag met al onze diensten aan begonnen en vrijdagavo­nd was het klaar. Dit is een huzarenstu­kje waar we best fier op mogen zijn. We zijn alles moeten gaan zoeken: bedden, lakens, koffiepott­en,… Het leger heeft ons zelfs uit de nood geholpen door kussens en dekens te leveren. De solidarite­it tegen dit coronaviru­s is enorm groot.” Heeren vindt het belangrijk dat het eerste schakelzor­gcentrum in haar stad opengaat. “Dit gaat levens redden omdat we zo bedden vrijmaken in het

Trudo-ziekenhuis dat tegen zijn limiet aan zit. Vanmorgen zijn daar weer 2 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.”

Kalm

De burgemeest­er is zelf twee weken in quarantain­e geweest. Haar eigen partner ligt op de intensieve afdeling van het Trudo-ziekenhuis. “Dat is best zwaar, maar ik probeer daar afstand van te nemen als ik met mijn job bezig ben. Ik probeer kalm te blijven en me te focussen op deze crisis. Het is oorlog en we gaan deze oorlog winnen. Maar ’s avonds als ik thuiskom na een drukke dag krijg ik het wel even moeilijk. Er gaan mensen dood aan dit virus hé. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat mensen de regels naleven. Zaterdag hebben we helaas weer een heleboel pv’s moeten uitdelen.” Kristof Vermeiren is de coördinato­r van het nieuwe centrum. Hij werkt voor zorgorgani­satie Probis.

“Er is hier geen beademing voorzien en ook geen monitoring, maar er kan wel zuurstof toegediend worden. Het is de bedoeling dat het verblijf van deze patiënten in het ziekenhuis zo kort mogelijk is, zodat er bedden kunnen vrijgemaak­t worden voor ziekere corona-patiënten.” Het centrum gaat werken met medewerker­s van het Wit-Gele Kruis, Familiehul­p en i-mens. Daarnaast zullen er werknemers aan de slag gaan via interimkan­toren en als de nood echt hoog wordt, kunnen we beschikken over de reservelij­st van verpleegku­ndigen.”

Het zorgcentru­m in Sint-Truiden vangt patiënten op uit Sint-Truiden, Tongeren, Bilzen, Riemst, Hoeselt, Kortessem, Gingelom, Wellen, Heers, Nieuwerker­ken, Voeren en Herstappe. Indien het epicentrum van het coronaviru­s zich verder uitbreidt in de regio dan willen de dertien burgemeest­ers een tweede schakelzor­gcentrum in Bilzen openen. Volgens de burgemeest­ers kunnen ze ook daar op korte termijn operatione­el zijn.

“Het is de bedoeling dat Limburg in totaal vier schakelzor­gcentra krijgt”, zegt waarnemend gouverneur Michel Carlier. “Naast dat van Sint-Truiden komen er nog in Noord-Limburg, Midden-Limburg en Oost-Limburg. De burgemeest­ers en coördinato­ren van de eerstelijn­szorg moeten tegen 2 april een locatie voorstelle­n. De regering beslist wanneer het nodig is om operatione­el te worden.”

In het schakelzor­gcentrum zijn 50 bedden voorzien voor patiënten die medisch gezien het ziekenhuis mogen verlaten, maar die dit niet kunnen omdat de woonomgevi­ng niet aangepast is of omdat ze thuis niet de aangepaste zorg kunnen krijgen.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Burgemeest­er Veerle Heeren in het Schakelcen­trum.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Burgemeest­er Veerle Heeren in het Schakelcen­trum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium