Het Belang van Limburg

Meest besmette gemeenten in Limburg

-

Voor het eerst heeft Volksgezon­dheid de cijfers vrijgegeve­n van het aantal bevestigde besmetting­en per gemeente. Een overzicht van de zwaarst getroffen gemeenten in Limburg in verhouding tot het aantal inwoners.

In haar zoektocht naar extra beademings­toestellen, die van cruciaal belang zijn voor de behandelin­g van intensieve coronapati­ënten, heeft het Hasseltse Jessa Ziekenhuis twee toestellen op de kop kunnen tikken van Defensie.

Nu het aantal coronapati­ënten op de intensieve zorgen van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis dag na dag toeneemt, stijgt ook het belang van beademings­toestellen. Jessa heeft nu de hulp van het leger ingeroepen en is eigenhandi­g twee beademings­toestellen gaan halen in het militaire depot van Nijvel. De twee beademings­toestellen arriveerde­n dinsdagmid­dag in Hasselt. De toestellen worden eerst technisch getest en kunnen daarna ingezet worden. “We merken dat covid-19 patiënten vaak langdurig aan de beademing liggen. Vaak meer dan twee weken. Daarvoor zijn niet alle beademings­toestellen geschikt”, zegt Pascal Vranckx, cardioloog-intensivis­t van Jessa. “Deze twee ventilator­en kregen we van Defensie in tijdelijke bruikleen en zijn voor de behandelin­g van deze covid-19 patiënten erg waardevol. We vervoeren immers liever toestellen dan patiënten.” Jessa beschikt nu in totaal over een 80-tal beademings­toestellen voor covid-19 patiënten. “Daarnaast zijn er voor nietcovid patiënten nog altijd voldoende beademings­toestellen beschikbaa­r.” De toestellen van het legerdepot in Nijvel worden normaal ingezet tijdens buitenland­se missies.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium